Hoe richt je een BV op?

Ga je ondernemen? Dan moet je een bedrijf oprichten. Hier komen allerlei zaken bij kijken. Denk aan het kiezen van een pakkende naam, openen van een zakelijke bankrekening en het werven van klanten. Hiermee hebben we de belangrijkste stap nog niet genoemd: het kiezen van een rechtsvorm voor je onderneming. Verschillende rechtsvormen zijn namelijk mogelijk, waarbij aan iedere vorm diverse voor- en nadelen zijn verbonden. Een van de mogelijke rechtsvormen is de besloten vennootschap, ofwel de BV. Deze rechtsvorm staat centraal in dit artikel.

BV oprichten: zo doe je dat

Hoe je een bedrijf opricht hangt af van de gekozen rechtsvorm. Daar waar je voor een eenmanszaak je uitsluitend hoeft in te schrijven bij de Kamer van Koophandel moet je aan de volgende zaken aandacht besteden bij een BV:

De voor- en nadelen van een BV

Aan een BV zijn diverse voor- en nadelen verbonden. De belangrijkste hebben wij hieronder voor jou op een rijtje gezet:

  • Voordeel 1: Beperkte aansprakelijkheid
  • Voordeel 2: Tarief vennootschapsbelasting is lager dan inkomstenbelasting
  • Voordeel 3: Professionele uitstraling
  • Nadeel 1: Geen zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling
  • Nadeel 2: Kosten notaris bij oprichting
  • Nadeel 3: Administratieve lasten samenhangend met deponeren van de jaarrekening

De stappen die nodig zijn om een BV op te richten

Een b.v. oprichten bij FIRM24.com is snel en eenvoudig. Om een BV op te richten moet je altijd langs de notaris. Deze stelt een akte van oprichting voor jouw BV op. Bij oprichting zal je het startkapitaal in de BV moeten storten. Dit startkapitaal bedraagt minimaal 1 eurocent. Na oprichting van de BV moet je de BV inschrijven in het Handelsregister. Dit doe je binnen een week na je bezoek aan de notaris bij de Kamer van Koophandel.

De kosten die gepaard gaan met het oprichten van een BV

Als je een BV gaat oprichten dan moet je altijd bepaalde kosten maken. De kosten van de notaris bedragen normaliter tussen de € 500 en € 1.500 voor de akte van oprichting. De kosten om jouw BV in te schrijven in het Handelsregister bedragen € 75. Maak je daarnaast ook gebruik van de diensten van FIRM24.com dan moet je rekening houden met een aanvullende € 399 aan kosten. Voor deze € 399, die fiscaal aftrekbaar is, wordt jouw BV in recordtijd opgericht en krijg je toegang tot zowel fiscale als juridische experts.

Tips voor het oprichten van een BV

Ga je een BV oprichten, dan moet je op een aantal zaken letten. Zo is het belangrijk om je afspraak bij de Kamer van Koophandel tijdig in te plannen. Daarnaast is het goed om te beseffen dat een BV fiscaal pas gunstig is vanaf een omzet van circa € 200.000 per jaar.

Tot slot

Aan het oprichten van een BV zijn diverse voor- en nadelen verbonden. Weeg deze tegen elkaar af bij jouw keuze voor een specifieke rechtsvorm. Ga je een BV oprichten? Dan moet je verplicht een aantal stappen doorlopen, zoals het laten opstellen van een akte van oprichting.

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog