/

VPB Tarief 2023: Alles wat je moet weten over Vennootschapsbelasting in 2023

Het beheren en runnen van een bedrijf is nog niet zo makkelijk als je zou denken. Dit komt voornamelijk door het feit dat je te maken krijgt met enkele speciale fiscale regels die van toepassing zijn op jou als betrokken partij of vennoot. Een van de zaken waar je bijvoorbeeld veel aandacht aan moet besteden is de vennootschapsbelasting. Dit jaar zijn er een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd die je wel goed in je achterhoofd moet houden. Om ervoor te zorgen dat je niets mist hebben we het voor jou wat makkelijker gemaakt. In dit artikel laten wij je alles zien over de vennootschapsbelasting die je dit jaar kunt verwachten. Door dit goed door te lezen kom je niet meer voor verrassingen te staan!

Wat is de vennootschapsbelasting? 

Voor de mensen die het nog niet weten: de vennootschapsbelasting is de belasting die je kwijt bent voor jouw winst. Het is dan ook een speciale vorm van belasting die je alleen betaalt bij dit type bedrijf. Bijzonder aan deze belasting is dat het net wat anders werkt dan de reguliere belasting. Wat je kwijt bent aan belasting hangt af van het type bedrijf wat je in beheer hebt. Vennoten in een VOF betalen inkomstenbelasting over hun eigen aandeel in de totale hoeveelheid van de winst. Elke vennoot is aan te merken als een zelfstandige en kan dan ook aanspraak maken op bepaalde belastingvoordelen en -vrijstellingen, zoals de ondernemersaftrek, de investeringsaftrek voor milieu-investeringen of kleine projecten en de fiscale oudedagsvoorziening. 

Bij een BV is dit weer anders nu hier geen sprake is van een zelfstandig ondernemer. Bij een BV ben je op basis van je deelname in het bedrijf. De vennootschapsbelasting bij BV’s en NV’s ziet dan ook op de belasting die je kwijt bent over de winst van de onderneming. Dit wordt gedaan door te kijken naar de belastbare winst. Het is mogelijk om een vrijstelling te krijgen, al zien we dat dit eigenlijk alleen maar mogelijk is als je een bedrijf hebt wat maatschappelijk georiënteerd is. Hier kan je denken aan een lokale voetbalvereniging of aan een musea. 

Wijziging van de tariefschijf

Er is een belangrijke wijziging doorgevoerd op het gebied van de vennootschapsbelasting. Sinds kort is het namelijk zo dat de eerste schijf voor de tarieven is verlengd. Voorheen was het €395.000, maar nu is het €200.000. Dit is een aanzienlijke verschuiving ten opzichte van voorheen. Als we kijken naar het tarief van de vennootschapsbelasting voor winsten dan zien we dat deze naar 19% wordt verhoogd, hier heeft dus wel degelijk een grote verandering plaatsgevonden. Wel is er een verhoging voor de winsten die binnen het tweede tarief vallen. Deze worden namelijk verhoogd van 25% naar 25.8%. Deze wijzigingen zorgen er in feite voor dat kleinere bedrijven niet meer zoveel kwijt zijn als voorheen. Daar staat tegenover dat je als grotere BV juist meer betaalt. Het omslagpunt ligt bij een winst van € 2.270.000. Boek je meer winst dan dit dan ga je dus ook meer betalen. 

Vennootschapsbelasting bij fiscale eenheid

Wanneer jij een fiscale eenheid vormt met één of meerdere dochterbedrijven dan zal de belastingdienst deze zien als één belastingplichtig bedrijf. Het voordeel hiervan is goed om te onthouden: de verliezen die je bij het ene bedrijf hebt geleden kunnen worden verrekend met de winst uit een dochteronderneming. De belastingdienst kan je meer vertellen over fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting.

Deelnemingsvrijstelling vennootschapsbelasting

Wanneer een dochteronderneming winst uitkeert aan een moederonderneming, dan wordt er niet opnieuw belasting betaald over de winst. Binnen een bedrijf hoef je dus maar één keer vennootschapsbelasting te betalen over de winst die je hebt behaald. Dit principe heeft de deelnemingsvrijstelling.

Op zoek naar meer informatie over jouw belasting? 

Als het goed is heb je dankzij de bovenstaande informatie een beter beeld gekregen over de huidige stand van zaken omtrent de vennootschapsbelasting in 2023. Nu is het natuurlijk mogelijk dat er later nog meer veranderingen aankomen. Voor het laatste nieuws omtrent de vennootschapsbelasting is het handig om de website van de Rijksoverheid goed in de gaten te houden. Hier vind je namelijk alle informatie die mogelijk van belang kan zijn. Neem ook zeker even een kijkje bij de rest van de site om te zien welke artikelen er nog meer te vinden zijn!

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog