Autisme op de werkvloer: gewoon doen!

Tegenwoordig zien steeds meer mensen autisme of ADHD niet als stoornis, maar als een vorm van neurodiversiteit. Uitzendbureaus als AutiTalent helpen neurodiverse mensen om aan een baan te komen. Als werkgever help je niet alleen een werkzoekende met autisme, maar ook jezelf wanneer je iemand op het spectrum aanneemt. Dit is waarom autisme op de werkvloer vaak een voordeel kan zijn.

Precisie

Mensen op het spectrum zijn vaak detailgericht, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor klussen waar veel precisie bij komt kijken. Mensen op het spectrum zijn perfectionistisch, maar zullen vaak ook de kleine foutjes kunnen zien waar veel mensen overheen kijken. Iemand op het spectrum in jouw team kan dus vervelende fouten voorkomen.

Trouw

Tegenwoordig is de arbeidsmarkt erg fluïde en is het als werknemer ontzettend makkelijk om zomaar van baan te wisselen. Waar vroeger mensen levenslang bij dezelfde werkgever bleven werken, wisselen mensen tegenwoordig regelmatig van baan. Dit is begrijpelijk, maar wel vervelend voor werkgevers. Mensen op het spectrum hechten vaak waarde aan een stabiele basis en zijn sowieso vaak erg gepassioneerd in wat ze doen. Daarom vormen autisten vaak trouwe werknemers, op wie je langere tijd kunt rekenen.

Punctualiteit

Zoals we eerder al zeiden, hechten veel mensen op het spectrum waarde aan regelmaat. Om die reden zijn  mensen op het spectrum vaak ontzettend punctueel. Ze zullen in veel gevallen vaak netjes op tijd komen en deadlines tijdig inleveren. Iets wat neurotypische mensen nog wel eens willen verzaken.

Voor iedereen anders

Tot slot is het belangrijk te bedenken dat alles wat in dit artikel geschreven is, absoluut niet opgaat voor alle mensen op het spectrum. Autisme is niet voor niets een spectrum en het uit zich bij iedereen anders. De één is ontzettend ordelijk en de ander heeft juist totale chaos in zijn hoofd. De één is ontzettend creatief, de ander niet. De ene maakt wel graag een praatje, maar de ander vermijdt sociale interactie het liefst zo veel mogelijk. Je kunt bij een sollicitatiegesprek wel al vragen hoe autisme zich uit. Daar kun je op inspelen door een andere functie aan te bieden of de werkvloer klaar te maken voor de komst van je nieuwe werkgever. Kortom: probeer af te komen van het idee dat autisme een stoornis is. Het kent vele fantastische voordelen waar je als werkgever ontzettend veel profijt van kunt hebben. Iemand met autisme aannemen moet je dus gewoon doen.

Laatste van Blog