Zo voorkom je dat je fiets gestolen wordt

Nederland is een fietsland. Er is geen ander land op de wereld waar zoveel mensen een fiets bezitten. Helaas heeft die grote hoeveelheid fietsen ook een nadeel. Jaarlijks worden er namelijk heel veel fietsen gestolen. Als jouw fiets ook wel eens gestolen is, dan weet je hoe vervelend dat kan zijn. Daarom geven we je in dit artikel een paar tips om te voorkomen dat je fiets meegenomen wordt door een dief. Doe er je voordeel mee!

Gebruik een goed slot

De eerste en misschien wel de belangrijkste tip om diefstal te voorkomen, is om een goed slot te gebruiken. Er zijn veel sloten beschikbaar op de markt, maar niet elk slot is even veilig. Wil je zeker zijn van je zaak, dan kies je voor een slot met een ART-keurmerk. Het liefst eentje met minimaal 2 sterren.

Een stevig slot is echter nog geen garantie. Als je het slot verkeerd bevestigt, dan kan een dief er alsnog makkelijk met je fiets vandoor gaan. De beste manier om een kettingslot te bevestigen, is door het frame en het voorwiel. Laat het slot bovendien niet bungelen, maar willen hem indien mogelijk een paar keer extra om een paal. Zorg er ook voor dat het slot niet op de grond ligt, want dan kan een dief met een betonschaar meer kracht zetten door de schaar op de grond te laten rusten.

Parkeer slim

Diefstal voorkomen, doe je niet alleen met een slot. Door slim te parkeren kun je de kans op diefstal namelijk ook al aanzienlijk verlagen. Als het mogelijk is om in een bewaakte fietsenstalling te parkeren, doe dat dan. Is dat niet mogelijk, probeer je fiets dan altijd zoveel mogelijk in het licht en in het openbaar te parkeren. Dieven houden niet van pottenkijkers, dus hoe zichtbaarder je fiets staat, hoe beter.

GPS-tracker

Met een GPS-tracker kun je niet per se voorkomen dat je fiets gestolen wordt, maar dit apparaat maakt het opsporen van je gestolen fiets wel een stuk makkelijker. Met de bijgeleverde app kun je namelijk in realtime zien waar je fiets zich bevindt. De politie geeft bovendien voorrang aan fietsen die van een GPS-tracker voorzien zijn. Heb je een dure fiets, dan kan een investering in zo’n apparaat het dubbel en dwars waard zijn.

Verzekeren

Je fiets verzekeren tegen diefstal maakt de kans op diefstal niet kleiner, maar kan je wel een hoop ellende besparen. Het is namelijk mogelijk om na diefstal het volledige aankoopbedrag van je fiets terug te krijgen van je verzekeraar. Dat maakt zeker een dure fiets, zoals een fatbike verzekeren, interessant. Voor een vergoeding moet je uiteraard wel voldoen aan de voorwaarden van de verzekeraar. Zo moet je bijvoorbeeld gebruik maken van het slot of de sloten die de verzekeraar verplicht stelt en moet je de sleutels in kunnen leveren.

Laatste van Blog