Je kent Robert Doorbos waarschijnlijk vooral van zijn sport analyses voor F1 bij Ziggo Sport. Zelf is hij ook F1 coureur geweest en heeft ook voor Red Bull Racing gereden. Maar hoe zag zijn carrière eruit en hoeveel vermogen heeft hij? En heeft hij een bekeuring gekregen voor >300 km/uur over de Afsluitdijk te scheuren? En hoe zit het mijn zijn schuld van 11 miljoen en zijn gouden business in de 18+ industrie? Daar vertellen we je graag wat meer over.
Carrière van Robert Doornbos
Wat velen niet weten is dat Robert Doornbos in tegenstelling tot bijvoorbeeld Max Verstappen het racen niet met een paplepel opgediend heeft gekregen. Robert Doornbos komt vooral uit een familie met ondernemers. Hij mocht als 17-jarige tennisser als VIP naar de Formule 1 GP van België in ’98. Daar kwam hij toevallig in contact met Jacques Villeneuve, welke het jaar daarvoor nog de wereldtitel F1 had gewonnen. Hij was diep onder de indruk en helemaal gemotiveerd om zijn tennis carrière aan de wilgen te hangen en het op een hele andere boeg te gooien, hij wilde ook F1 coureur worden. Zo’n 10 jaar later werd hij vicekampioen in de Opel Lotus klasse en dat opende de deur naar de F3 klasse.
Formule 3
Robert Doornbos heeft 3 jaar lang in de Formule 3 gereden, welke na de Formule 1 en 2 de hoogste raceklasses zijn. Hij boekte hier goede resultaten en mocht nu in 2004 de Formule 3000 rijden, welke vergeleken kan worden met de F2 op wat kleine verschillen na – het is een klasse welke sinds 2012 ook niet meer bestaat.
Testrijder in F1
De resultaten van Robert Doorbos in de F3000 gaf voldoende aanleiding dat hij ook een testrijder mocht zijn in de F1. Je bent dan een soort van backup coureur, hij was nu 3de keus en hij mocht op testvrijdagen rijden.
Debuut in F1
In 2006 maakte hij zijn debuut in de F1 door in te vallen voor Chistijan Albers als tweede coureur bij het team Minardi. Dit debuut was op de GP van Duitsland, deze race had hij uitgereden en werd hier 18e met 4 rondes achterstand op de nummer 1.
Robert Doorbos – Redbull Racing
In 2006 heeft ook Robert Doornbos, net als Max Verstappen, geracet voor Redbull Racing. Als derde coureur bleef dit echter beperkt tot slechts de laatste 3 races van het seizoen.
2007 – Het einde van de F1 carrière van Robert Doornbos
In 2007 had Robert Doornbos slechts 2 testdagen gemaakt voor Redbull Racing. Een onderhandeling met het BMW team Sauber als reserve- en testcoureur liep helaas op niets uit en hiermee verdween de Nederlander uit de F1 raceklasse.
Met 326 kilometer per uur geflitst op de afsluitdijk
Redbull Racing heeft wel vaker extreme stunts en in 2006 kwam een jongensdroom van Robert Doornbos in vervulling, hij mocht namelijk legaal over de afsluitdijk scheuren met snelheden van wel 326 km/uur! Rijkswaterstaat had een gedeelte van de afsluitdijk hiervoor speciaal laten afzetten.
Rookie Of The Year – Champ Car
Robert Doorbos heeft in 2007 een vliegende start in de Champ Car gehad, in zijn debuutrace eindigde hij 3de, hij was de eerste rookie sinds 1993 die een podiumplaats wist te bemachtigen. Maar ook daarna heeft hij nog mooie succes behaald, zo is hij een keer derde geworden vanaf een 13de startplek en heeft hij meerdere races gewonnen. In 2007 werd hij uiteindelijk derde in het klassement en is hij Rookie Of The Year 2007 geworden.
Overige raceklasses
Van 2008 tot en met 2012 heeft Robert Doorbos nog in diverse andere raceklasses gereden, onder andere in de SuperLeague Formule, A1 Grand Prix en IndyCar – dit was echter niet meer op het niveau van de jaren daarvoor.
Het privé leven, bedrijven van Robert Doorbos en geschat vermogen
Het vermogen van Robert Doornbos wordt geschat op een slordige 15 miljoen. Zoals je wellicht weet komt Robert Doornbos uit een ondernemingsfamilie, na in verschillende landen gewoond te hebben: België, Amerika, Monaco en Engeland is hij weer terug in Nederland en is deze keer neergestreken in Amsterdam Zuid. Hier woont hij met zijn vrouw, Chantal Bles en hun twee kinderen Josh en Jada. Laatstgenoemde, dochter Jada, werd in 2008 geconstateerd met nierkanker met uitzaaiingen door het hele lichaam, ze was toen 2,5 jaar oud. Met onder andere de hulp van het Prinses Maxima Centrum komt de kleine Jada er weer helemaal bovenop en wordt ze compleet gezond verklaart. Iedere 2,5 week moet ze nog op controle komen, omdat de celdeling bij kinderen veel sneller gaat moet je er snel bij kunnen zijn mocht toch nog iets de kop opsteken. Gelukkig is dat tot nu toe uitgebleven en zou het de mooiste overwinning worden van Robert Doorbos mocht Jada gezond blijven. Sinds oktober 2021 is Robert Doorbos Algemeen Directeur geworden bij Pon Luxury Cars – Rotterdam. Hierover zegt hijzelf: ,,Alleen maar Porsche, Bentley en Lamborghini onder één dak. Benzine stroomt door mijn aderen. We gaan werken met een team van ruim 50 mannen en vrouwen. Ik moet heel veel auto’s gaan verkopen, maar het is een prachtige uitdaging. Janus Smalbraak, de CEO van PON – importeur red. – en vice-president Paul van Splunteren bieden mij deze kans. Ik ga kneiterhard mijn best doen om daar een succes van te maken.’’
11 Miljoen euro schuld, faillissement en dildo’s
Beetje vreemde titel wellicht maar toch houden ze allemaal verband met elkaar. Het leven van coureur gaat niet over rozengeur en maneschijn. Om te racen is geld nodig, heel veel geld. Zakenman Muermans bekostigde de F1 carrière van Robert Doorbos. Volgens Robert as dit een schenking en volgens Muermans een lening. Toen het financieel slechter ging wilde Muermans zijn geld terugzien. Hij probeerde zelfs de Doornbos BV failliet te laten verklaren, maar de rechter trok hier een streep doorheen omdat er niet voldoende schuldeisers waren. Na jarenlang procederen werd Robert Doorbos na eerst in het gelijk gesteld te zijn toch door de hoge raad in het nadeel gesteld en veroordeeld tot het terugbetalen van 11 miljoen euro. En met een geschat vermogen van 15 miljoen euro is dit erg pijnlijk. Gelukkig voor Robert Doorbos heeft hij vlak voor deze uitspraak een keihard succes te pakken, namelijk zijn dildo business blijkt een schot in de roos. Deze start-up in hightech dildo’s zet hij om in geld door een aandelenverkoop en hiermee weet hij zijn zaak te schikken voor een nog onbekend bedrag. Hiermee is hij af van deze langslepende kwestie.