/

Reinout Oerlemans vermogen, bedrijven en meer feitjes

Van GTST soap acteur naar media magnaat en multimiljonair, hoe heeft hij dit voor elkaar gekregen?

Wat is het vermogen van Reinout Oerlemans?

Volgens de meest recente schatting van Quote 500 staat Reinout Oerlemans op plek 244 met een geschat vermogen van 210 miljoen euro. Hij is hiermee flink gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor, toen stond hij nog op plek 279 met een geschat vermogen van 170 miljoen – hij doet schijnbaar iets goed. 

Maar hoe heeft hij Reinout Oerlemans zijn vermogen dan vergaard? 

Daarvoor moeten we het hebben over de carrière van Reinout Oerlemans, tipje van de sluier – hij is niet ontdekt door Joop van den Ende.

Hoe is Reinout Oerlemans begonnen?

Je kan Reinout Oerlemans kennen als acteur, presentator, en regisseur maar dit is niet hoe hij zijn miljoenen verdiend heeft. De droom van Reinout Oerlemans was om op een ambassade te werken ver weg van Nederland, hij had zijn VWO diploma op zak en ging rechten studeren. Het begon allemaal in de nazomer van 1990 toen de destijds 19 jarige Reinout Oerlemans vanuit een auto riep naar een dame dat ze mooie schoenen droeg en waar ze deze vandaan had. Deze dame, Rebecca van Leeuwen werkte toen aan de casting voor Goede Tijden, Slechte Tijden. Toen Rebecca, Reinout Oerlemans een paar dagen later weer tegenkwam wist ze het zeker dat hij auditie moest doen voor GTST en zo was Arnie Alberts zijn karakter geboren in GTST.

De carrière van Reinout Oerlemans is dus niet begonnen door Joop van den Ende, maar Joop is wel erg belangrijk geweest in het vervolg van de carrière geweest. Joop zag talent in Reinout waar Reinout, zelfs als hij er nu later op terugblikt, geen idee heeft waar hij dit dan gezien heeft. Reinout Oerlemans is naar eigen zeggen geen goede acteur, hij was geen acteur en is na jarenlang acteur te zijn geweest en acteerlessen nog steeds een acteur. Maar heeft hij zijn vermogen dan vergaard met acteren? Nee, als middelmatige acteur in een middelmatige soap serie (sorry GTST fans!) verdien je niet meer dan Jan Modaal, dat is zo’n 36.000 euro per jaar. Na 6 jaar het karakter van Arnie te hebben gespeeld wordt Reinout Oerlemans uit de serie geschreven door een vliegtuig crash, het laat wel de deur open dat hij dit overleefd kan hebben en later terug kan keren in de serie maar een aanbod om dit te doen wijst Reinout Oerlemans af, hij gaat liever presenteren.

Liever presenteren

Al tijdens de GTST tijd zien we Reinout Oerlemans presenteren, vaak was dit eenmalig. Na zijn acteer carrière begon hij met presenteren bij RTL4, zo presenteerde hij onder andere Wedden dat…? En een aantal seizoenen van Idols wat hij samen met Tooske presenteert, ook presenteerde hij onder andere Typisch 80 en De Tien. In 2005 maakte hij de overstap naar de publieke omroep, in dit geval TROS. Hier nam hij het stokje van Ivo Niehe over en in 2012 presenteert hij voor AVRO het Gouden Televizier Ring Gala.

Kort uitstapje als regisseur

Reinout Oerlemans probeert het ook nog even als filmregisseur, in 2009 regisseert hij ‘Komt een vrouw bij de dokter’ en in 2011 de film ‘Nova Zembla’.

Maar heeft hij zijn miljoenen dan vergaart door presenteren en regisseren? Nee, maar dit waren wel opstapjes naar producent worden.

Geweldige ideeënpitcher

Wanneer Reinout Oerlemans niet werkt als acteur of presentator werkt hij aan zijn eigen producties, sinds 2000 werkte hij aan zijn eigen bedrijf Eyeworks. Dit bedrijf bedenkt tv formats die vervolgens door Endemol worden geproduceerd. Met de hits: ‘De Nationale IQ-test’, ‘De Bauers’ en ‘Typisch 80’ zet hij zijn onderneming op de kaart. Hij ontpopt zich als talentvolle en succesvolle ideeënpitcher en verkoopt zijn formats zowel binnen als buiten Nederland. Zijn bedrijf groeit razendsnel en in 2004 neemt hij het Duitse Stormy Entertainment over en de Belgische Televisiefabriek. Ook weet hij de producties binnen te slepen voor de productie van voetbalwedstrijden voor onder andere Talpa door een acquisitie. 

Kort uitstapje naar Amerika

In 2007 wil Reinout Oerlemans Amerika veroveren, hij is met zijn mediabedrijf al actief op 4 continenten met 12 vestigingen en nu zal Amerika er ook aan moeten geloven. Met een groot kantoor in LA als kloppend hart. Helaas sloeg de economische crisis toe in 2009, budgetten van omroepen werden ingekrompen en er kwamen steeds minder opdrachten binnen. Het bedrijf dreigde hierdoor in financiële problemen te raken. Ook een recente aangekochte producent in Engeland wat als een springplank had moeten fungeren voor de Britse markt bleek een kat in de zak en in 2009 schreef Eyeworks voor het eerst in haar historie rode cijfers. De Oerlemans kwamen weer terug vanuit de US, om het bedrijf in Nederland te helpen reorganiseren.

Zal Reinout Oerlemans – Eyeworks uit de problemen kunnen helpen?

Met Reinout Oerlemans weer terug aan het roer weet hij Eyeworks weer helemaal op de rails te krijgen, na een afgeketste beursgang waarbij Reinout Oerlemans toch nog zelfstandig wil blijven gaat hij later wel in op een overnamebod van Time Warner, deze neemt Eyeworks over voor 200 miljoen euro waarbij Reinout wel de Amerikaanse tak mag behouden en deze omdoopt in 3 Ball Entertainment.

Poging 2 – weer naar Amerika, deze keer wel succesvol?

Het is inmiddels 2015, het bedrijf 3 Ball Entertainment heeft 225 man in dienst en wordt gerund vanuit een prachtige locatie aan Manhatten Beach in Californië. Het is één van de meest productieve productiehuizen geworden. Formats als Obese, Beauty and the Geek komen hieruit rollen maar ook talloze andere programma’s welke worden uitgezonden op TLC en Animal Planet.

Succes in de vastgoed

Iets waar Reinout Oerlemans ook een neusje voor blijkt te hebben is vastgoed, zo beslaat zijn portefeuille ondertussen zo’n 50 pandjes in Amsterdam. En heeft hij een paar leuke ‘flips’ gedaan; in 2015 kocht hij voor 21 miljoen dollar een villa in Bel Air, welke hij samen met zijn vrouw Daniëlle heeft verbouwd en welke ze later verkocht hebben aan de artiest The Weeknd voor 70 miljoen dollar. Of wat dacht je van het hoofdkantoor van Eyeworks aan het Raamplein, gekocht voor 8,6 miljoen euro en 6 jaar later verkocht voor 20,6 miljoen, over een mooie ROI gesproken!

Laatste van Blog