Moet je belasting betalen over digitale beleggingen?

Belasting betalen is nooit echt een prettige activiteit. Ook niet als het gaat om digitale beleggingen zoals crypto-investeringen. Zeker bij dergelijke digitale beleggingen kan het voorkomen dat de winst binnen een paar uur fors verminderd is, of juist weer flink is toegenomen. Maar in ieder geval wil de Belastingdienst ook graag meedelen in de resultaten van digitale beleggingen. Bij verlies wordt er minder belasting geheven. Dat is in ieder geval de uitkomst van een rechtszaak die een vrouw uit Noord-Holland had aangespannen.

Belasting op crypto

Als het gaat om digitale beleggingen zoals crypto investeringen via een platform als AMDAX, is de Belastingdienst duidelijk: je moet bij de aangifte Inkomstenbelasting aangeven wat de waarde van al deze munten samen was op 1 januari aan het begin van het jaar en op 31 december in datzelfde jaar. Over deze bedragen dien je vervolgens inkomstenbelasting te betalen. Volgens de Belastingdienst wordt er dan in Box 3 inkomstenbelasting geheven. Maar niet altijd, blijkt uit een vonnis dat de Rechtspraak heeft gepubliceerd.

Een vrouw uit Noord-Holland investeerde in crypto, maar had minder geluk met de opbrengsten. Ze had verlies geleden door de investering. Toch wilde de Belastingdienst in Box 3 toch belasting heffen op een deel van de inkomsten. Maar de rechter heeft nu geoordeeld dat altcoins zoals Ethereum staking nu toch niet onder belastbaar bezit in Box 3 valt. Daardoor moet de vrouw wel belasting betalen, mar minder dan wat de Belastingdienst uitgerekend had.

Geen bezit in box 3

Iedereen die cryptovaluta bezit, moet daarover uiteraard gewoon belasting betalen. De vrouw had een bezit van 184.000 euro aan digitale beleggingen zoals crypto. 154.000 euro bleek uit altcoins te bestaan. De cijfers zijn afkomstig uit het jaar 2018, maar toen ging de waarde van de munten fors omlaag. De Belastingdienst rekent altijd met een rendement van 5,5 procent, waarover daarna 30% belasting wordt berekend. Dat komt neer op zo’n 1500 euro aan belasting. Uiteindelijk stapte ze daarmee naar de rechter. 

De rechter heeft geoordeeld dat ze maar 640 euro belasting hoeft te betalen. Dat komt vooral doordat nu voor eens en voor altijd duidelijk is dat crypto investeringen geen bezit in Box 3 is. Wel moeten de cryptomunten door alle Nederlandse bezitters netjes worden opgegeven bij de Belastingdienst. Door de cryptomunten als inkomen mee te tellen in box 1, valt de uiteindelijke belasting lager uit.

Crypto is wel vermogen

Digitale beleggingen zoals crypto is uiteraard wel vermogen. Dat betekent dat je er ook belasting over moet betalen. Vaak zien mensen dat nog weleens over het hoofd, maar het is goed hier rekening mee te houden bij je aankomende aangifte Inkomstenbelasting.

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog