/

Geld lenen als zzp’er

Ben je zzp’er en wil je geld lenen? Dan heb je waarschijnlijk al opgemerkt dat dit net even anders werkt dan voor iemand in loondienst. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het lenen van geld als zzp’er.

Voorwaarden voor geld lenen als zzp’er 

Bij het aanvragen van een lening als zzp’er moet je rekening houden met bepaalde voorwaarden die kredietverstrekkers stellen. Deze voorwaarden zijn gericht op het beoordelen van je financiële stabiliteit en bedrijfswinstgevendheid. Je moet als eerste minimaal drie jaar actief zijn als ondernemer. Daarnaast evalueren kredietverstrekkers de gemiddelde inkomsten van je onderneming en de winstgevendheid over de afgelopen drie jaar. Hiervoor moet je een verzekeringsbericht downloaden bij het UWV. Is je bedrijfswinst in het laatste jaar lager dan het gemiddelde over de afgelopen 3 jaar? Dan gaat de kredietverstrekker uit van de winst over het laatste jaar.

Tips voor geld lenen als zzp’er 

Als zzp’er is het kiezen van de juiste lening erg belangrijk. De volgende tips helpen je bij het maken van de juiste keuze, zodat de lening past bij je financiële situatie en behoeften:

  1. Hoeveel lenen: Bereken eerst hoeveel je maximaal kunt lenen om een duidelijk beeld van je mogelijkheden te krijgen.
  2. Leenvorm kiezen: Kies tussen een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Persoonlijke leningen met een vaste rente en looptijd zijn vaak gunstiger voor zzp’ers. Met een persoonlijke lening weet je namelijk precies hoeveel je maandelijkse last is. Een doorlopend krediet is wat flexibeler doordat je in de eerste twee jaar zelf bepaalt wanneer en hoeveel je opneemt. Hierdoor weet je van tevoren echter niet wat de lening precies kost.
  3. Looptijd en aflospercentage: Kies bewust de looptijd van een persoonlijke lening of het aflospercentage van een doorlopend krediet. Hoe langer je erover doet om je lening af te betalen, des te meer rente je in totaal betaalt.
  4. Laagste rente zoeken: Vergelijk leningen om de optie met de laagste rente te vinden. Ga daarvoor geld lenen op Geld.nl. Je ziet direct de lening met de laagste rente die het beste past bij jouw situatie.
  5. Extra aflossingsmogelijkheden: Als je tijdens je lening onverwacht wat extra geld krijgt, denk je misschien aan extra aflossen. Bij de meeste kredietverstrekkers kun je dit gratis doen. Sommige kredietverstrekker rekenen wel extra kosten als je meer aflost dan je maand bedrag, let daar goed bij op.

Ontwikkeling van leenrentes 

Naast de specifieke overwegingen voor zzp’ers is verantwoord lenen voor iedereen cruciaal. Dit houdt in dat je een lening kiest die past bij je financiële situatie en toekomstplannen. Een kredietverstrekker wilt natuurlijk geen lening met je afsluiten als je dat niet kan terugbetalen. 

Daarnaast blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl dat de leenrentes in 2023 zijn gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. De verwachting is echter dat het in 2024 zal stabiliseren. “We verwachten dat de leenrentes stabiel blijven of zelfs licht dalen. Dit komt doordat de inflatie ook was gedaald en de leenrentes volgen dat meestal wat later”, zegt Amanda Bulthuis, financieel expert bij Geld.nl. Hou je ogen open, want een persoonlijke lening aanvragen wordt mogelijk goedkoper in de komende tijd.

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog