Slim sparen voor je pensioen: de lijfrente

Op social media worden we overspoeld door verhalen en filmpjes van mensen die zogenaamd slapend rijk zouden worden. Hoewel velen van ons dit natuurlijk graag zouden willen, is het vaak een illusie. Hoewel een enkeling misschien eens geluk heeft gehad, is het meestal een kwestie van hard werken. Ook speelt slim met je geld omgaan een grote rol. Niet doen: in de valkuil trappen waarbij mensen online gouden bergen beloven. Wel doen: handig gebruikmaken van de fiscale voordelen die ons belastingstelsel biedt. 

Sparen voor je pensioen

Neem je pensioen. Spoileralert: de AOW is bepaald geen vetpot. Velen sparen daarom via hun werkgever voor een aanvullend pensioen bij een pensioenfonds. Maar niet iedereen kan dit (ondernemers) of niet volledig (mensen in loondienst). 

Sommigen sparen zelfstandig voor een extra pensioen. Bijvoorbeeld door hun hypotheek (extra snel) af te lossen. Of door te beleggen of geld op een spaarrekening te zetten. Hoewel je hiermee voor een appeltje voor de dorst kunt sparen, is er niet echt sprake van optimaliseren. Zeker de afgelopen jaren was het rendement bijvoorbeeld vaak lager dan de inflatie. Daarnaast betaal je waarschijnlijk al veel inkomstenbelasting over je inkomsten, en mogelijk ook nog eens vermogensrendementsheffing over je vermogen in box 3.

Extra pensioensparen met belastingvoordeel

Wat niet iedereen weet, is dat je vaak ook mét belastingvoordeel kunt sparen voor je pensioen. Dat is mogelijk met lijfrente sparen of beleggen. Eenmalig of periodiek zet je een bedrag op een geblokkeerde rekening. Een lijfrentespaarrekening levert spaarrente op, lijfrente beleggen rendement uit de beleggingen. 

Jaarlijks mag je met belastingvoordeel een bepaald bedrag opzijzetten voor je oude dag. Dit heet je jaarruimte. Met ingang van de nieuwe pensioenwet op 1 juli 2023 is deze flink verhoogd naar dertig procent van je inkomsten. Zet je dit geld vast in een lijfrente, dan is het fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Rond je pensioengerechtigde leeftijd (of eerder als je vervroegd wil stoppen met werken) zet je de opbouw van de lijfrente om in een uitkering. Na je pensioengerechtigde leeftijd heb je dan het voordeel van lagere belastingtarieven. Ook fijn: een lijfrente telt niet mee voor je vermogen in box 3.

Ook tijdens je pensioen lekker kunnen leven

Vooral voor mensen tot een jaar of veertig lijkt hun pensioen nog een ver-van-hun-bed-show. Maar het is echt verstandig hier al over na te denken, en zo vroeg mogelijk voor beginnen te sparen. Want heb je nu een comfortabel leven, dan wil je dat tijdens je pensioen ook graag houden. Denk aan een fijne woning, leuke auto en vakanties of misschien wel een grote reis.

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog