Boekhoudprogramma kiezen? Check deze 6 tips

Een van de onderdelen die menig ondernemer als het meest lastig ervaren in het ondernemerschap is de administratie. Mede daarom is het aan te raden om het jezelf gemakkelijker te maken door voor een handig boekhoudprogramma te gaan. 

Maar: met het stijgend aantal bedrijven in Nederland lijkt ook het aantal aanbieders van dergelijke software te groeien. De vraag is dus: hoe zorg je ervoor dat je als ondernemer een boekhoudprogramma kiest dat goed bij je past? En waar moet je zoal op letten in deze zoektocht? In dit artikel geven we je een paar tips hiervoor.

Waarom een boekhoudprogramma überhaupt een must is

Je administratie overzichtelijker en vooral toegankelijker maken. Dat is een van de grootste voordelen van het hebben van een boekhoudprogramma als ondernemer. Voordat je meer leest over hoe je een dergelijke programma het beste kunt uitkiezen, is het goed om meer te weten te komen over het waarom. Boekhoudsoftware is een must voor iedere ondernemer die sneller en gemakkelijker wil ondernemen. Dit kun je met of zonder externe boekhouder doen.

Zo’n programma zorgt er namelijk voor dat je waar je ook maar bent je administratie in kunt zien. En dat op een heel eenvoudige manier. Dat geldt ook voor je boekhouder zolang je hem of haar toegang geeft. Een ander groot voordeel is dat je vanuit je boekhoudprogramma sneller aangifte voor de BTW of de inkomstenbelasting kunt doen. Daarbij is de kans op het maken van fouten tijdens die aangiftes ook nog eens kleiner. Daarom is het dus zeker aan te raden om te beginnen met boekhoudprogramma’s vergelijken om beter te kunnen ondernemen.

Tip 1: check de gebruiksvriendelijkheid van software

Het allerbelangrijkst om op te letten in je zoektocht naar een passend boekhoudprogramma is de gebruiksvriendelijkheid van dergelijke software. Als ondernemer wil je je zo min mogelijk bezig hoeven houden met moeilijke onderdelen van je administratie. Alles moet zo simpel en duidelijk mogelijk worden uitgelegd en je moet je kosten en verdiensten eenvoudig kunnen toevoegen. Check dus goed hoe dat zit bij verschillende programma’s zodat je op basis daarvan een goede keuze kunt maken die goed bij jou en je onderneming past.

Tip 2: kijk goed naar de kosten van een boekhoudprogramma

Natuurlijk wil je ook vooraf al weten wat je ongeveer kwijt gaat zijn aan het gebruik van een boekhoudprogramma. Voor een beetje goede software moet je namelijk geld betalen. Er bestaan wel aanbieders die gratis software aanbieden (tijdelijk of permanent), maar de vraag is of dit altijd de beste keuze is. Ga liever voor een aanbieder waar je in verhouding waar krijg voor je geld. Gemiddeld betaal je tussen de € 10 en € 75 per maand voor een goed boekhoudprogramma, met hier en daar natuurlijk uitzonderingen daargelaten.

Tip 3: flexibiliteit is eveneens van groot belang bij boekhoudsoftware

Naast de gebruiksvriendelijkheid en de kosten van je boekhoudprogramma wil je het liefst wel dat zo’n programma flexibel is. Flexibiliteit hierbij houdt in dat dergelijke software kan meegroeien met je wensen en de ontwikkeling van het bedrijf. Naarmate je onderneemt, kunnen je zakelijke behoeften veranderen. Je bedrijf wordt bijvoorbeeld groter, dus je hebt misschien andere onderdelen nodig van een boekhoudprogramma. Dat is zeker een aspect waar je op kunt letten wanneer je op zoek bent naar een goed boekhoudprogramma.

Tip 4: ga voor een aanbieder met goede beveiliging

Omdat je bij een boekhoudprogramma in de weer bent met bedrijfsgegevens rondom je financiële situatie is het wel zo prettig om dit te kunnen doen bij een betrouwbare aanbieder. Kijk daarom altijd goed naar de beveiligingsnormen van een aanbieder van boekhoudprogramma’s zodat je zeker weet dat je financiële bedrijfsgegevens goed beschermd zijn. Online vind je voldoende informatie en reviews over de diverse aanbieders van dergelijke software.

Tip 5: check de aangeboden ondersteuning bij boekhoudprogramma

Ook is het aan te raden om goed te kijken naar eventuele ondersteuning die je bij de software mag verwachten. Hoe is de klantenservice bijvoorbeeld te bereiken? Kun je ze elke dag bereiken? Is er online hulp die je kunt raadplegen? Denk bijvoorbeeld aan online handleidingen of een handige chat. Het is altijd fijn om te weten hoe en wanneer je medewerkers van een boekhoudprogramma kunt bereiken, mocht je problemen ervaren of vragen hebben. 

Tip 6: boekhoudprogramma’s vergelijken voor beste deal

Tot slot moet je weten dat je online eenvoudig aan de slag kunt gaan met boekhoudprogramma’s vergelijken. Op die manier kom je er immers achter wat het beste aanbod is voor jouw bedrijfssituatie en wat je waar krijgt voor welk tarief. Dat vergelijken doe je gewoon online; via een handige tool die daarvoor bedoeld is. Vul je wensen in en je ziet vanzelf het aanbod voor jouw zakelijke situatie.

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog