Wat is een inventarisverzekering?

Als ondernemer is het de kunst om risico’s te nemen, zonder dat het je de kop kost. Verzekeringen kunnen hier goed bij helpen. Met de juiste verzekeringen kun je vol voor bepaalde kansen gaan, zonder dat je al te bang hoeft te zijn voor allerlei risico’s die op de loer liggen. Een inventarisverzekering is een van die verzekeringen. Hiermee kun je bouwen aan je bedrijf, zonder dat je bang hoeft te zijn dat alles plotseling tot stilstand komt. Hoe dat zit, leggen we uit in dit artikel. 

Wat houdt een inventarisverzekering in?

Met een inventarisverzekering zorg je ervoor dat je bedrijf verzekerd is tegen schade aan de inventaris. Onder de inventaris vallen alle bedrijfsmiddelen die aangekocht zijn zodat je bedrijf kan draaien. Denk daarbij aan een computer of laptop, een pinapparaat, gereedschap of de inrichting van het kantoor. Zonder die spullen wordt het lastig om het bedrijf draaiende te houden, dus bij schade wil je natuurlijk snel weer verder kunnen. Dat is waar een inventarisverzekering je bij helpt.

Wat wordt er gedekt?

Dankzij deze verzekering ben je gedekt voor schade aan je bedrijfsmiddelen als gevolg van allerlei gebeurtenissen. Denk hierbij aan een brand, een storm, of een lekkage die zorgt voor waterschade. Je inventaris is bovendien verzekerd tegen diefstal. Vooral dat laatste is handig om te hebben. Afhankelijk van wat je bedrijf precies doet, kan de inventaris behoorlijk wat geld waard zijn. Het risico op diefstal is dan altijd aanwezig, ook al sta je er misschien weinig bij stil.

Wat wordt er niet gedekt?

Het is belangrijk om te weten dat een goederen inventarisverzekering niet alles dekt. Zo zijn schade door normale slijtage, opzettelijke schade en schade veroorzaakt door eigen gebrek of nalatigheid over het algemeen uitgesloten van de dekking. Dat is natuurlijk logisch, want dit zijn allemaal dingen die je had kunnen voorkomen of waar je iets aan had kunnen doen. Ook waardevolle documenten en digitale bestanden vallen vaak niet onder de standaarddekking van een inventarisverzekering. Dat hoeft niet per se een probleem te zijn. Vaak biedt een verzekeraar namelijk allerlei opties om de standaarddekking uit te breiden. Zo kun je een verzekering samenstellen die perfect past bij de activiteiten en eigendommen van jouw bedrijf.

Schakel een adviseur in

Om er zeker van te zijn dat je de juiste inventarisverzekering afsluit die aansluit bij de behoeften en risico's van jouw bedrijf, kan het slim zijn om een verzekeringsadviseur in te schakelen. Hoewel je tegenwoordig heel veel online kunt regelen, kan het soms makkelijker zijn om met een adviseur te gaan zitten en samen de opties te bespreken. Op die manier kun je zorgen voor de optimale dekking voor jouw bedrijf. Je kunt dan met vertrouwen je bedrijf runnen, wetende dat je waardevolle activa goed beschermd zijn tegen onvoorziene gebeurtenissen.

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog