Is een AVP voldoende voor zzp’ers?

Bijna iedereen heeft hem: de AVP. De aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren. Dit is de aansprakelijkheidsverzekering die ervoor zorgt dat als je als particulier schade veroorzaakt aan andermans eigendommen, je daarvoor verzekerd bent. Veel zzp’ers denken dat dit ook geldt voor de schade die ze veroorzaken met hun bedrijf. En dat is een hardnekkig misverstand.

Een AVP alleen is onvoldoende voor zzp’ers

De AVP is ongeschikt voor zzp’ers. De AVP biedt namelijk geen dekking als je zakelijk schade veroorzaakt. Voor verzekeraars bestaat er geen verwarring over: een zzp’er die op heenreis naar een klus op de fiets schade veroorzaakt, moet daarvoor zijn zakelijke aansprakelijkheidsverzekering aanspreken. Een zzp’er die in zijn privétijd boodschappen doet en dan schade veroorzaakt, kan de AVP aanspreken. De vraag is dus: gebeurt het onder werktijd en wordt de schade toegebracht aan bijvoorbeeld een opdrachtgever?

Jezelf zakelijk verzekeren is helemaal niet zo moeilijk. Je vergelijkt verzekeringen, bekijkt de voorwaarden, vult eventueel een vragenlijst in en betaalt dan de premie. De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven biedt dekking tegen materiële schade en letselschade die ontstaat door het uitvoeren van werkzaamheden. Voor vermogensschade moet je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebben.

Verzeker je tegen beroepsfouten met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een andere soort verzekering dan een basis aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt namelijk de schade die wordt veroorzaakt door beroepsfouten van jou en je personeel in plaats van schade die jij of je gezinsleden per ongeluk veroorzaken bij een ander. Denk bijvoorbeeld aan een verkeerd advies of een verkeerde berekening. In de meeste gevallen is de BAV een aanvulling op de gewone bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Voor de meeste ondernemers is deze verzekering niet verplicht. Maar er gelden uitzonderingen. Zo moeten bijvoorbeeld financieel adviseurs, accountants, architecten en notarissen zich wel verplicht verzekeren voor de beroepsaansprakelijkheid. Mocht voor jou de verzekering niet verplicht zijn, dan kunnen we je deze alsnog wel aanraden.

Check ook deze aansprakelijkheidsverzekeringen

Schade loopt al snel flink in de papieren. Voor kleine ondernemers en zzp’ers kan een schadeclaim het einde van hun bedrijf betekenen, omdat ze de kosten simpelweg niet kunnen dragen. Dat is ontzettend zonde, want dat was te voorkomen geweest door voor een relatief laag bedrag per maand een verzekering af te sluiten.

Kijk ook eens naar de overige aansprakelijkheidsverzekeringen. Er zijn verzekeringen voor bedrijven zelf, voor beroepen, en voor bestuurders. De verzekering voor bestuurders zorgt ervoor dat je als bestuurder, commissaris of toezichthouder bent gedekt voor financiële schade die ontstaat door het nemen van een verkeerd bestuurlijk besluit. Dat biedt je een stuk meer veiligheid en zorgt ervoor dat je gewoon je werk kunt doen.

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog