/

Stille Vennoot vs. Beherend vennoot: Betekenis en verschil uitgelegd

Er zijn in ons land heel wat ondernemingen te vinden. Zoals je weet heeft iedere onderneming een soort rechtspersoonlijkheid. Hier kan je bijvoorbeeld denken aan een BV, NV of VOF. Met name voor deze vennootschappen zien wij dat er een hoop mensen zijn met vragen. Een van de vragen die erg vaak voorbij komt is de vraag wat het verschil is tussen een stille vennoot en een beherend vennoot. Om de onduidelijkheid voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen hebben we besloten om het een en ander voor jou in dit artikel op een rijtje te zetten!

Wat is een stille vennoot? 

Laten we op de eerste plaats eens kijken naar wat een stille vennoot precies is. Zoals je eigenlijk al wel aan de term kunt zien is een stille vennoot iemand die op de achtergrond treedt. Een stille vennoot is dan ook iemand die niet betrokken is bij de bedrijfsvoering en die ook geen rechtshandelingen voor het bedrijf mag verrichten, ondanks het feit dat hij wel mede-eigenaar is. In ruil hiervoor is iemand die een stille vennoot is ook niet meer privé aansprakelijk voor de schulden die het bedrijf maakt. Wel is het mogelijk dat een stille vennoot het kapitaal wat hij in het bedrijf heeft ingebracht verliest. Mocht je meer te weten willen komen over de aansprakelijkheid binnen de VOF dan is het handig om even bij ons andere artikel te kijken. Hier gaan we namelijk nader in op deze aansprakelijkheid als vennoot. 

Wat is een beherend vennoot? 

Je weet nu wat een stille vennoot is. Het zal je niet verbazen dat een beherend vennoot feitelijk niets meer is dan het tegenovergestelde van de stille vennoot. Een beherend vennoot is iemand die wel bij de bedrijfsvoering betrokken is. Dit zijn vaak mensen met een actieve rol binnen het bedrijf, denk hier bijvoorbeeld aan de baas op de werkvloer. Deze personen zijn dan ook bevoegd om in naam van het bedrijf rechtshandelingen aan te gaan, denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een contract of het kopen van bepaalde goederen. Hierdoor is de beherend vennoot ook gelijk aansprakelijkheid als het bedrijf om een of andere reden in de problemen komt. De schuldeisers kunnen dan ook bij deze partij aankloppen als het gaat om het verhalen van de geleden schade. 

Bij een beherend vennoot is het van belang om te weten dat je fiscaal het een en ander moet regelen. Het is namelijk zo dat je als beherend vennoot officieel aan te merken bent als een eigen ondernemer. Dit komt dus overeen met een eenmanszaak. Dit brengt dan ook met zich me dat je verplicht bent om inkomstenbelasting te betalen over de winst die je hebt geboekt. In tegenstelling tot wat nog wel eens wordt gedacht is het wel degelijk mogelijk om wel gebruik te maken van aftrekposten als een beherend vennoot. Op die manier kan je de totale hoeveelheid belasting drukken. 

Een vennoot worden – hoe doe je dat? 

Het is mogelijk dat je op dit moment zelf graag een vennoot wilt worden. Als dit klopt dan is het wel van belang om een aantal verschillende stappen te ondernemen. Het belangrijkste is dat je naar de KVK gaat om een onderneming op te zetten. In tegenstelling tot wat nog wel eens wordt gedacht is het niet zo dat je naar de notaris hoeft als je een bedrijf op wilt zetten waar beherende of stille vennoten in zitten. Wel is het verplicht om je in te schrijven bij het KVK handelsregister. Dit is een register wat precies bijhoudt welke ondernemingen er op dit moment actief zijn in ons land. Het is tevens mogelijk om dit register zelf te raadplegen als je bepaalde informatie over een bepaald bedrijf op wilt zoeken. 

Het is van belang om een fysieke afspraak in te plannen met de KVK. De reden hiervoor is dat het via de wettelijke regelgeving verplicht is om de identiteit van de vennoten te achterhalen. Hier moet wel een kanttekening bij geplaatst worden. Het is namelijk zo dat de identiteit van de stille vennoot niet in dit register hoeft te worden vastgelegd. Dit moet wel voor de ultimate beneficial owners. Dit zijn alle mensen die minimaal 25% van de onderneming in handen hebben. De reden dat deze mensen in kaart worden gebracht is het feit dat witwassen hiermee voorkomen kan worden. Op de website van de KVK zelf kan je nog veel meer informatie vinden over alle regels waar je aan moet voldoen als je besluit om een bedrijf met stille of beherende vennoten op te zetten. 

Voor wie is de beherende vennootschap bedoeld? 

Het is mogelijk dat je graag wilt kiezen voor een vennootschap waarin beherende vennoten actief zijn. Dit wordt ook wel een commanditaire vennootschap genoemd. Nu vraag je je wellicht af in welk geval het handig is om voor dit type bedrijf te kiezen. We zien dat dit een mogelijkheid is die met name gekozen wordt indien je met één of meerdere andere ondernemers een onderneming wilt starten, maar alleen beleggers hebt gevonden die zich liever niet actief bemoeien met de bedrijfsvoering. Dit maakt het dan ook mogelijk om met beleggers op de lange termijn een goede samenwerking aan te gaan, zonder dat je je al te veel hoeft laten leiden door wat deze beleggers precies willen met je bedrijf.

Dé site voor alle info over de vennoot

Door de handige info uit dit artikel krijg je als het goed is al een beter beeld van wat er precies van je verwacht wordt als een stille of beherend vennoot. Het is echt van belang om deze twee termen uit elkaar te houden. Nu valt er natuurlijk nog veel meer te leren op het gebied van ondernemingen in of buiten Nederland. Mocht je hier meer over te weten willen komen dan hoef je niet meer verder op zoek te gaan naar info. Hier op de site vind je namelijk nog veel meer artikelen die je echt alles laten zien wat je maar moet weten!

Laatste van Blog