/

VOF Betekenis en uitleg – alles wat je moet weten

Een onderneming opzetten is niet zomaar iets. Los van het feit dat je een goed idee moet hebben voor je eigen zaak is het ook nog eens zo dat je een hoop bijzaken moet regelen. Een van de dingen waar je bijvoorbeeld over na moet denken is wat voor soort onderneming je wilt beginnen. Hoewel de meeste mensen wel eens van een BV of NV hebben gehoord zijn e maar weinig mensen bekend met de VOF. Benieuwd wat een VOF is en waarom je er ook een zou moeten beginnen? Lees dan snel verder, in dit artikel komt het namelijk allemaal aan de orde!

Wat is een VOF eigenlijk? 

Voordat we gaan kijken naar de belangrijkste voordelen en kenmerken van een VOF is het van belang om eerst stil te staan bij de VOF zelf. Wat is een VOF namelijk vraag je je af? Een vennootschap onder firma, ook wel een VOF, is een speciaal soort bedrijf wat je kunt oprichten in ons land. Een VOF is in alle gevallen een vennootschap waarin ten minste 2 personen onder één gemeenschappelijke naam samenwerken. Iedere persoon die deelneemt is ook wel aan te merken als een vennoot. Elke vennoot brengt iets in. Dat kan geld zijn, maar het is ook mogelijk om bepaalde spullen of arbeid in te brengen. Bijzonder is dat er geen minimumbedrag aan kapitaal vereist is om een VOF op te zetten. Omdat een vennootschap onder firma geen rechtspersoonlijkheid heeft, zijn vennoten persoonlijk aansprakelijk voor schulden. We komen later in dit artikel terug op deze aansprakelijkheid. 

Een VOF oprichten – KVK en registratie

In tegenstelling tot wat nog wel eens wordt gedacht is het helemaal niet zo lastig om een VOF op te zetten. Wil je een VOF opzetten dan moet je je op de eerste plaats inschrijven bij de KVK, ook wel in het Handelsregister. Hiervoor heb je in feite alleen de persoonlijke gegevens nodig van de mensen die toe zullen treden tot de VOF. Wel moet je een maatschapsovereenkomst of vof-contract overleggen. Dit is een document waarin je de afspraken vastlegt over bevoegdheden, eigen vermogen, winstdeling en andere belangrijke zaken. Het is hiervoor niet nodig om een notaris in te schakelen, al is het wel handig om een juridisch adviseur, advocaat of accountant te benaderen voor hulp. Deze kunnen je net wat meer vertellen over potentiële valkuilen die in het contract staan. 

Het opheffen van een VOF – hoe doe je dat? 

Het is natuurlijk mogelijk dat je een VOF hebt maar dat je deze graag wilt opheffen. Een VOF houdt in alle gevallen op met bestaan als een vennoot uit het vennootschapscontract stapt of overlijdt. Het is wel mogelijk om in de vof-overeenkomst een overlevings- of overnameclausule op te nemen, zodat de overblijvende vennoten het bedrijf kunnen voortzetten. Dit kan je bijvoorbeeld doen als een van jullie vennoten besluit om voor zichzelf een bedrijf te beginnen en iedereen hier al op de hoogte van was. Wel is het van belang dat dit altijd in een dergelijke clausule wordt overgenomen. Gebeurd dit niet dan zal de VOF altijd tot een einde komen indien iemand besluit om er uit te stappen!

Mocht je een VOF willen stoppen en ontbinden dan ben je niet zomaar klaar. Zo moet je namelijk alle uitstaande schulden betalen. Daarnaast ben je verplicht om het aandeel van elke vennoot in de VOF terug te geven. Dit heet ‘liquidatie’, al wordt het ook wel eens vereffening genoemd. Mocht sprake zijn van een overschot dan kan dit worden verdeeld onder de vennoten op basis van hun aandeel in de winst van de VOF. Indien er geen geld in de kas voorhanden is om eventuele openstaande schulden te betalen dan zullen de vennoten extra geld in de maatschap moeten inleggen. Dit kan ook weer naar ratio van hun aandeel in de VOF.

Aansprakelijkheid binnen een VOF

Zoals we al even kort hebben vermeld is er bij een VOF sprake van een speciaal soort aansprakelijkheid. Indien een VOF bepaalde schulden maakt dan is het mogelijk voor de schuldeisers om dit te verhalen op de vennoten binnen de VOF. Over het algemeen worden de kosten op iedereen verhaalt, maar het is ook mogelijk dat dit juist bij één van de aangesloten vennoten gebeurd. Van belang is om je bewust te zijn van het feit dat een vennoot die toetreedt tot een VOF nadat deze is opgericht ook aansprakelijk is voor schulden die zijn ontstaan voordat hij of zij toetrad. Een nieuwe vennoot moet daarom de boekhouding van de VOF altijd goed doornemen voordat je besluit om toe te treden tot die VOF. Alleen door goed op te letten is het mogelijk om potentiële risico’s tot een minimum te beperken. 

Het is voor nieuwe vennoten wel mogelijk om met bestaande vennoten afspraken te maken over de verdeling van eventuele reeds bestaande vof-schulden. Vennoten die de vennootschap onder firma verlaten zullen hoofdelijk aansprakelijk blijven voor de schulden die tot het moment van uittreding zijn ontstaan. Daarnaast is het mogelijk voor vennoten om afspraken te maken over de verdeling van de schulden indien iemand besluit om uit de VOF te stappen. Mocht je als partner nu persoonlijke schulden hebben dan kunnen schuldeisers geen aanspraak maken op het ondernemingsvermogen van jou. Deze blijven namelijk buiten de aansprakelijkheid van de VOF nu het persoonlijke schulden betreft.

Alles te weten komen over bedrijven? 

Indien je zelf van plan bent om een onderneming op te zetten dan is de keuze voor de rechtspersoon dus erg belangrijk. Wij hopen dat je dankzij de informatie uit dit artikel in ieder geval een beter beeld hebt gekregen over de betekenis van de VOF. Door deze handige info is het dan ook mogelijk om met een goede voorbereiding naar de KVK te gaan. Nog veel meer te weten komen over ondernemingen in Nederland? Dan heb je geluk, hier op de site kun je namelijk nog veel meer artikelen vinden die je echt alles laten zien wat je maar moet weten!

Laatste van Blog