Het is in Nederland mogelijk om een groot aantal soorten ondernemingen op te zetten. Ieder bedrijf wat je opzet in Nederland moet voldoen aan de vereisten van een rechtspersoon. Een van de meest bekende vormen van ondernemingen zijn de vennootschappen onder firma. Maar wat is een vennoot vraag je je af? Om hier zelf achter te komen raden wij je aan om snel verder te lezen. In dit artikel vind je namelijk alles wat je maar moet weten over de betekenis van de term vennoot. Door dit goed door te lezen kom je nooit meer voor verrassingen te staan!
De vennootschap onder firma
Om te begrijpen wat een vennoot is, is het op de eerste plaats van belang om in te gaan op de betekenis van de vennootschap onder firma. Dit is een bedrijf waarin minimaal een tweetal personen werken. Dit moeten personen zijn die samen onder een gemeenschappelijke naam werken. Deze naam is ook wel de naam van het bedrijf. Alle mensen die werkzaam zijn bij een dergelijk bedrijf worden ook wel een vennoot genoemd. In feite is vennoot een mooi wordt voor mede-eigenaar. De eigendom bij een VOF wordt verkregen door de inleg van de vennoten. Dit betekent dat alle vennoten met geld of met andere vormen van middelen een investering doen in het bedrijf.
Het maakt overigens niet uit hoeveel dit deel bedraagt. Dit kan tussen de diverse vennoten onderling weer worden besloten. Het is dan ook mogelijk om met een relatief klein bedrag toe te treden tot een VOF, mits iedereen akkoord gaat met de inleg. Het is onder omstandigheden mogelijk om bepaalde middelen te gebruiken voor het inleggen van een geldbedrag. Hier moet je met name denken aan de spullen die een hoge waarde hebben zoals luxe auto’s of horloges. Wel wordt aangeraden om liquide geld te gebruiken nu de waarde hiervan veel minder sterk afwisselt van de markt.
Plichten van de vennoot
Het zijn van een vennoot brengt dus met zich mee dat je mede-eigenaar wordt van de onderneming. Hier vloeit wel uit voort dat er ook een aantal plichten zijn die je als vennoot op je neemt. Een van de plichten is dat je aansprakelijk bent voorde mogelijke schulden van het bedrijf. Dit komt doordat een VOF officieel niet als een aansprakelijkheid rechtspersoon wordt gezien. Mocht je dus in de problemen komen met het bedrijf dan is het niet zomaar mogelijk om faillissement aan te vragen. Als je schulden hebt dan zal je deze samen met de andere vennoten moeten betalen. Kan je dit niet dan wordt het op jouw eigen vermogen verhaald, hou hier dan ook altijd rekening mee!
Tekenbevoegdheid van vennoten
Het is van belang om even kort in te gaan op de tekenbevoegdheid van de vennoot. Zoals we al even kort hebben aangestipt is het namelijk zo dat je als vennoot bepaalde verantwoordelijkheden krijgt. De tekenbevoegdheid kan hier als één van gezien worden. Dit houdt in feite in dat je als vennoot in staat bent om een contract te tekenen of andere soorten rechtshandelingen uit te voeren. Hier kan je bijvoorbeeld enken aan een wijzigingen in he handelsregister. Het is wel mogelijk om hier tussen de andere vennoten afspraken over te maken. Op die manier voorkom je dat anderen in staat zijn om de controle over het bedrijf uit te kunnen oefenen.
Het is ook mogelijk om als vennoot iemand anders deze bevoegdheid te geven. Dit wordt in feite altijd gedaan op volmacht. Dit houdt in dat diegene in staat is om namens het bedrijf te handelen. We zien dat dit vaak wordt gebruikt om bijvoorbeeld een manager leiding te geven over het bedrijf, zonder dat het noodzakelijk is om het eigendom over te dragen. Wil je als vennoot zijnde iemand volmacht geven om bepaalde handelingen te verrichten dan is het van belang om dit altijd in te schrijven in het register van de KVK. Hoewel dit niet is verplicht is het wel super handig, zo weet je namelijk precies wie wel en wie niet in staat is om te handelen in naam van het bedrijf.
Hoe kan je een vennoot worden?
Wil je zelf een vennoot worden dan is het dus op de eerste plaats van belang dat er ook een VOF komt. Om hiervoor te zorgen moet je naar het Handelregister van het KVK. Hier schrijf je je in en vermeld je alle belangrijke gegevens die hiervoor vereist zijn. Hier kan je denken aan je naam, de activiteit van de onderneming en aan de namen van iedereen die een vennoot zullen worden bij het bedrijf. Je kunt op dit moment een groot gedeelte online verrichten, al zal je altijd langs moeten komen op het kantoor bij de KVK om alles te bevestigen. Dit komt omdat je identiteit gecontroleerd moet worden.
Wat nieuw is, is dat je naast de registratie voor de vennoot ook moet denken aan de uiteindelijke belanghebbenden van de onderneming. Dit wordt allemaal gedaan in het UBO register. De reden dat dit moet is het feit dat belanghebbenden anders onder de radar kunnen blijven, iets wat niet als echt wenselijk wordt geacht. Iedereen die meer dan 25% eigendomsbelang heeft in de VOF wordt als een UBO aangemerkt. Meer informatie kan je vinden op de website van het UBO register zelf.
Nog veel meer te weten komen?
We hopen dat je dankzij de informatie uit dit artikel een beter beeld hebt gekregen bij de rol die je als vennoot op je neemt. Het is als vennoot zijnde dus van belang om goed te letten op alle regels waar je aan moet voldoen binnen jouw onderneming. Doe je dit niet dan kan je voor flinke problemen komen te staan. Wil je nog meer te weten komen over rechtspersonen in Nederland? Blijf dan zeker even op deze site hangen. Hier vind je namelijk nog veel meer artikelen die je echt alles laten zien wat je maar moet weten over dit onderwerp!
Lees ook eens