BV Betekenis en uitleg – alles wat je moet weten 

Er zullen maar weinig mensen zijn die nog nooit van de BV hebben gehoord. De BV is op dit moment een van de meest gekozen rechtsvormen van Nederland. Hoewel mensen wel bekend zijn met de term zijn er maar weinig mensen die ook daadwerkelijk weten wat een BV eigenlijk doet. Wij vinden dat het tijd is dat hier verandering in komt. Om hiervoor te zorgen hebben wij voor jou in dit artikel de meest belangrijke informatie over de BV op een rijtje gezet. Wij raden je zeker aan om dit even op je gemak door te lezen als je precies te weten wilt komen wat een BV doet en wat er bij komt kijken!

Wat is een BV – betekenis en functie

Voordat we gaan kijken naar enkele bijkomende zaken voor BV’s is het van belang om in te zoomen op de BV zelf. Wat is een BV namelijk vraag je je af? Een besloten vennootschap is in feite aan te merken als een onderneming die volledig in particuliere handen is. Dit type bedrijven zijn in staat om aandelen uit te geven. Ook worden zij gekenmerkt door het feit dat zij over aandeelhouders beschikken, al zijn hun aandelen niet verhandelbaar op openbare beurzen en worden niet uitgegeven door middel van een beursintroductie. Als gevolg daarvan hoeven particuliere ondernemingen niet te voldoen aan de strikte indieningsvereisten die normaal van kracht zijn bij het opzetten van een eigen bedrijf. 

In het algemeen zijn de aandelen van deze bedrijven minder liquide en is hun waardering moeilijker vast te stellen, dit maakt het echt een ander soort bedrijf dan de Naamloze Vennootschap. Wil je een BV oprichten dan zal je hiervoor altijd naar de KVK moeten gaan. Dit is de instantie die is belast met het in kaart brengen van alle ondernemingen in Nederland. Om een BV op te zetten heb je overigens niet zoveel nodig. Los van algemene gegevens is het dan ook niet vereist om iets te overleggen. Dit is dan ook gelijk de reden dat er zoveel bedrijven zijn die kiezen voor het opzetten van een BV in plaats van een NV voor hun onderneming. 

Voordelen en nadelen van BV’s 

Het is niet zo dat er één rechtspersoon is die beter is dan de ander. Sterker nog, ieder soort bedrijf is voorzien van zijn eigen voordelen en nadelen. Laten we eens kijken naar de belangrijkste voordelen van het hebben van een BV. Een groot voordeel van een BV is dat ze geen verantwoording af te leggen aan een raad van bestuur of aan het grotere publiek. Hierdoor kunnen bedrijfsleiders op eigen houtje keuzes maken die in belang zijn voor het bedrijf. Een ander voordeel is dat besloten vennootschappen niet wettelijk verplicht om net zoveel financiële informatie op te stellen als de NV. Ook hebben ze in veel gevallen eenvoudigere belastingstructuren waardoor het minder tijd kost om alles op te stellen. Het laatste voordeel is dat deze bedrijven trouw kunnen blijven aan de visie van de oprichter zonder inmenging van activistische beleggers.

Nu is lijken dit erg grote voordelen te zijn. Wel is het zo dat een BV ook een aantal grote nadelen kent die je wel in het achterhoofd moet houden als je besluit om een bedrijf op te richten. Een van de grote nadelen is dat een BV wat minder snel toegang heeft tot kapitaal. Het kan voor een BV dan ook moeilijk zijn om net zoveel kapitaal te verzamelen die publieke ondernemingen bij een beursgang kunnen krijgen. Vaak zijn ze afhankelijk van durfkapitalisten om geld in te brengen. Een ander nadeel is de mate van aansprakelijkheid. Bij andere soort bedrijven, denk met name aan name aan eenmanszaken en personenvennootschappen, zijn de eigenaren juridisch aansprakelijk voor financiële problemen die zich tijdens de bedrijfsuitoefening voordoen. Dit lijkt een voordeel, alleen zorgt het er wel voor dat het bedrijf niet meer onnodige risico’s gaat nemen. Bij een BV is dit sneller het geval. 

Verschil met andere rechtspersonen

Zoals je wellicht weet is het naast een BV mogelijk om een ander soort rechtsvorm op te zetten. Het is handig om even kort stil te staan bij de belangrijkste verschillen met deze andere soort bedrijven. Een BV is bijvoorbeeld heel anders dan een eenmanszaak. Eenmanszaken leggen het eigendom van een onderneming in handen van één persoon. Een eenmanszaak is hierdoor niet aan te merken als een echt eigen rechtspersoon. De activa, passiva en alle financiële verplichtingen vallen volledig toe aan de individuele eigenaar. Hoewel dit de individuele eigenaar volledige controle over de beslissingen geeft, verhoogt het ook het risico en maakt het moeilijker om aan geld te komen. 

Ook is een BV sterk anders dan en NV, ook wel de Naamloze Vennootschap. De NV heeft in veruit de meeste gevallen meerdere eigenaren die eigendom en aansprakelijkheid delen. Deze speciale soort eigendomsstructuur brengt dan ook met zich mee dat dit een optie is die wat minder vaak gekozen wordt door grotere bedrijven. Het is namelijk zo dat onder andere bestuursleden niet zo snel zitten te wachten op aansprakelijkheid voor als het fout gaat met het bedrijf. Dan zijn er nog een aantal speciale soorten vennootschappen. S en C-vennootschappen lijken op NV’s met aandeelhouders. Dit soort bedrijven kan echter privé blijven en hoeft geen driemaandelijkse of jaarlijkse financiële verslagen in te dienen. We zien deze bijna niet in Nederland dus deze hoeven we niet echt nader te bespreken. 

Nog meer leren over de BV? 

Het is dus best lastig om al die verschillen tussen de rechtspersonen in Nederland uit elkaar te houden. Toch hopen we dat je dankzij de handige info van dit artikel een beter beeld hebt gekregen over de BV. Het is een goed idee om zeker even op deze site te blijven hangen als je nog meer wilt leren over de BV. Hier vind je namelijk talloze andere artikelen die je alles laten zien wat je maar moet weten. Voor je het weet ben je volledig op de hoogte van wat het precies inhoudt om een BV op te zetten!

Laatste van Blog