Bedrijfshygiëne: de basis voor een gezonde werkomgeving

Dat hygiëne belangrijk is, is geen geheim, maar hoe zorg je er nu voor dat ook je werkomgeving of bedrijf aan de vereisten voldoet op dit vlak? Geen gemakkelijke opdracht, aangezien een onderneming vaak een broeigaard is van bacteriën, ongeacht de sector.

Gelukkig zijn er wel degelijk manieren om de hygiëne in je bedrijf te optimaliseren. Lees snel verder voor de beste tips en handige informatie!

Wat is bedrijfshygiëne?

Bedrijfshygiëne omvat alle maatregelen om de gezondheid van medewerkers in een onderneming te beschermen en te verbeteren. Voor bedrijfshygiëne kunnen ondernemingen een beroep doen op professionele facilitaire dienstverlening om aan de wettelijke vereisten te voldoen.

De belangrijkste aandachtspunten voor bedrijfshygiëne

Bedrijfshygiëne omvat verschillende zaken en bepaalde aandachtspunten spelen hierbij een belangrijke rol:

1. Handhygiëne

In bepaalde situaties is het belangrijk dat medewerkers bij het binnenkomen hun handen wassen, drogen en eventueel desinfecteren, zelfs als ze handschoenen dragen tijdens hun werk. Dit is vooral van belang in de voedingsindustrie!

2. Kledij

Als bedrijfsleider is het zaak om het belang van goede, hygiënische bedrijfskledij te benadrukken bij je medewerkers. Bepaalde stoffen zijn bijvoorbeeld gemakkelijker schoon te maken dan andere. Daarbij moet de focus ook liggen op het regelmatig reinigen van kledij, zoals schorten in een slagerij.

3. Hoofdhaar afdekken

In de voedingssector is het belangrijk om voedingsproducten te beschermen tegen vallende of losgeraakte hoofdharen. Haarnetjes zijn in dat geval een must en helpen de hygiëne van de werkplek behouden.

Tips voor het implementeren van bedrijfshygiëne

Bovenstaande maatregelen zijn vooral bedoeld om problemen met de hygiëne te voorkomen, maar men kan ook proactief te werk gaan. Hieronder alvast enkele goede tips:

1. Contactpunten regelmatig reinigen

Het is van belang om contactpunten die regelmatig door handen worden aangeraakt te reinigen. Denk maar aan:

  • telefoons
  • lichtschakelaars
  • kranen
  • toetsenborden

Hiervoor gebruik je best water en zeep of een milde allesreiniger. Zo houd je oppervlakken schoon en is de kans op de verspreiding van bacteriën veel kleiner.

2. Handen schoon houden

We hebben het al eens vermeld, maar handhygiëne is waarschijnlijk een van de belangrijkste factoren voor een goede bedrijfshygiëne. Regelmatig de handen wassen, voorkomt de verspreiding van gevaarlijk micro-organismen. Gebruik hiervoor water en zeep, maar ook af en toe desinfecterende producten, zoals gels. Papieren handdoekjes en zeep-dispensers zijn ook handige hulpmiddelen.

3. Ventilatie van de bedrijfsruimtes

Nog een uitstekende manier om ziektekiemen uit een onderneming te bannen? Een goede ventilatie. Dit draagt niet alleen bij aan een gezondere werkplek, maar ook aan een aangenaam binnenklimaat. Houd gemiddeld een minimale luchtverversing aan van ongeveer 30 m3/uur per medewerker door een raam tijdens de werkdagen op een kier te zetten of het kantoor regelmatig vijftien minuutjes te laten verluchten.

Een automatisch ventilatiesysteem is in dit geval misschien geen overbodige luxe, omdat er dan constant verse lucht in de bedrijfsruimtes binnenkomt. Natuurlijk moet je dit systeem dan wel regelmatig laten onderhouden en niet de hele nacht laten aanstaan.

Investeer in de hygiëne van je bedrijf

Een goede hygiëne in je onderneming is onmisbaar voor een aangename en vooral een gezonde werkplek. Houd bovenstaande zaken en tips in het achterhoofd om de hygiëne op het werk alvast een niveau hoger te tillen!
 

Laatste van Blog