/

Zo bescherm jij je bedrijf tegen cyberaanvallen

Steeds meer bedrijven worden getroffen door cyberaanvallen. Omdat zo’n aanval grote gevolgen kan hebben voor je bedrijf, moet je dit serieus nemen. Helaas weten veel ondernemers niet hoe ze cybercriminelen buiten de deur houden. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk hoe jij je bedrijf beschermt tegen cyberaanvallen.

Neem wachtwoordbeheer serieus

Soms kost het cybercriminelen maar weinig moeite om binnen te komen bij een bedrijf. Dit komt vaak doordat er weinig aandacht wordt besteed aan wachtwoordbeheer. Werknemers kiezen een wachtwoord dat zij makkelijk kunnen onthouden. Soms wordt er zelfs voor een wachtwoord gekozen dat ze ook al ergens anders voor gebruiken. In dat geval is een account vaak snel gehackt. Reden genoeg om wachtwoordbeheer serieus te nemen.

Druk je werknemers allereerst op het hart dat ze een sterk wachtwoord bedenken. Zo’n lang wachtwoord bestaat uit kleine letters, hoofdletters, cijfers en tekens. Het onthouden van dit soort wachtwoorden kan alleen lastig zijn. Om te voorkomen dat je werknemers ze vergeten, gebruik je een wachtwoordmanager. In deze online kluis kun je wachtwoorden veilig opslaan. Hierdoor hoeft je personeel ze niet allemaal te onthouden, want de ‘kluis’ doet dit voor ze.

Houd software en apparaten up-to-date

Er kan van de ene op de andere dag ineens een kwetsbaarheid in een systeem sluipen dat je al jarenlang gebruikt. Om te voorkomen dat je bedrijf hier de dupe van wordt, brengen ontwikkelaars regelmatig nieuwe versies uit van hun software. Doordat deze de veiligheid ten goede komen, is het verstandig om updates uit te voeren. Dit geldt overigens niet alleen voor software, maar net zo goed voor apparaten. Ook hier zijn geregeld updates voor. Stel je deze constant uit? Dan zet je de deur in principe wagenwijd open voor cybercriminelen.

Licht je werknemers voor

Veel bedrijven sluiten een abonnement af voor zakelijk internet en bellen. Ondanks dat de gemiddelde werknemer hier prima mee uit de voeten kan, is lang niet iedereen zich bewust van de gevaren die hieraan verbonden zijn. Reden genoeg om je werknemers voor te lichten. Laat bijvoorbeeld iemand langskomen om erover te vertellen of organiseer een training. Doordat dit voor een stukje bewustwording zorgt, is je personeel voortaan meer op hun hoede.

Beveilig apparaten

Op computers en mobiele apparaten kan ongemerkt een virus worden geïnstalleerd. Dit staat ook wel bekend als ransomware. Om te voorkomen dat je apparaten hiermee ‘besmet’ worden, is het zaak om ze te beveiligen. Je denkt misschien dat een simpele virusscanner uitkomst kan bieden, maar dit is helaas niet altijd het geval. Investeer daarom in goede beveiliging voor al je zakelijke apparaten. Je beperkt de kans op ransomeware hierdoor tot een minimum.

Maak back-ups

Als gevolg van een hack kunnen er gegevens en bestanden verloren gaan. Om te voorkomen dat dit voor problemen zorgt, maak je geregeld een back-up. Je kunt verloren of beschadigde bestanden dan weer terugzetten na een hack. Om te voorkomen dat je vergeet een back-up te maken, laat je dit automatisch doen.

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog