De landbouw is een van de sectoren die te maken heeft met het klimaatbeleid. Het terugdringen van de stikstofuitstoot en tegelijk je bedrijf rendabel houden, is daarbij een terugkerend thema. Voor eigenaren van landbouwgrond kan de oplossing liggen bij zonnepanelen. Je landbouwgrond benut je zo economisch mogelijk. Soms levert je grond niet meer voldoende op. De oorzaak hiervan kan liggen bij verzilting of verdroging. Regels omtrent de CO2-uitstoot zijn tevens van invloed. Om toch nog inkomsten uit niet-rendabele landbouwgrond te halen, plaats je zonnepanelen. Deze leveren duurzame energie en zorgen tegelijk voor extra inkomsten.>
De voordelen van zonnepanelen op landbouwgrond
Zonnepanelen op landbouwgrond leveren een aantal voordelen op. Haal je op dit moment geen stabiel inkomen uit het telen van gewassen? Met panelen ben je verzekerd van een grondvergoeding die niet alleen aantrekkelijk is, maar die bovendien hoger ligt dan de gemiddelde opbrengst van landbouwgrond.
Met het inrichten van een zonnepark op je landbouwgrond, ben je ruim twintig jaar verzekerd van een vast inkomen. Het is dus een financieel aantrekkelijke oplossing voor de lange termijn. Daarnaast voorzie je vele huishoudens van duurzame energie.
Wat zijn de uitdagingen bij zonnepanelen op landbouwgrond?
Het aanleggen van een zonnepark is niet zomaar gedaan. Er komen veel dingen bij kijken voordat het ook werkelijk gerealiseerd is. Wat van ondergeschikt belang is, is de kwaliteit van de grond. Juist bij grond die niet meer rendabel is als landbouwgrond, biedt een zonnepark een oplossing.
Daarentegen zijn er een hoop andere aspecten waar je rekening mee moet houden. De omwonenden, milieuorganisaties en de gemeente moeten uiteraard instemmen met het plan. Daarnaast moet het passen in het landschap, de wetgeving moet hiervoor ruimte bieden en de netaansluiting moet beschikbaar zijn. De vraag of deze oplossing past bij je bedrijfsstrategie is uiteraard eveneens van groot belang. Als je op al deze gebieden groen licht hebt, leidt dit tot het besluit om een zonnepark te plaatsen. Omdat het om complexe materie gaat, is het raadzaam om je door deskundigen op dit gebied te laten begeleiden en adviseren.
Zonnepanelen op landbouwgrond heeft de toekomst
Heb je landbouwgrond die je nog actief bewerkt, dan kan een zonnepark net zo goed een aantrekkelijk antwoord zijn op de vraag hoe je je inkomsten een boost geeft. Agri-pv is een combinatie van actieve landbouw en het opwekken van zonne-energie.
Dit doe je door de panelen zo te plaatsen dat de teelt gewoon door kan gaan. Deze vorm van duurzame landbouw is geschikt voor langzaam groeiende gewassen als uien of suikerbieten. De panelen staan op poten, waardoor je gewassen de ruimte hebben om te groeien. De panelen wekken energie op en beschermen tegelijk je gewassen tegen hagel of felle zon.
Voor iedere landbouwactiviteit passende zonnepanelen
Afhankelijk van de situatie kies je met zorg de panelen die bij je gewassen passen. Zo zijn er panelen die juist meer zonlicht doorlaten of panelen die geschikt zijn voor de tuinbouw, als vervanging van de plastic bogen. Wil je geen panelen in het zonnepark die plat liggen? Kies dan voor panelen op een verticale as die je recht zet tijdens het oogsten. Voor optimaal rendement draaien ze bovendien mee met de zon.