/

Zo houd je het magazijn overzichtelijk

Als jouw bedrijf beschikt over een magazijn is dat waarschijnlijk één van de belangrijkste plekken van de hele onderneming. Wanneer het in het magazijn goed in de soep loopt, gaat het eigenlijk overal fout. Het is daarom van groot belang dat alles in het magazijn soepel en gestroomlijnd verloopt. Je kent het vast wel: wanneer je een groot magazijn hebt is alles altijd kwijt en ben je vaak veel loze tijd kwijt aan het zoeken naar spullen. Tijd die je in jouw drukke bedrijf waarschijnlijk veel nuttiger kan besteden! Zo houd jij je magazijn zo overzichtelijk mogelijk!

Markeren

Als je veel verschillende spullen of documenten moet opslaan en moeite hebt om de juiste dingen op het juiste moment terug te vinden kun je werken met markeringen. Maak onderscheid tussen verschillende spullen en documenten op basis van functie en geef alles een andere kleurcode. Zo weet iemand ook direct waar in het magazijn het teruggeplaatst moet worden. Werk met stickertjes, of nog handiger: gekleurde kabelbinders.

Werk met een magazijnmeester

Als je een groot team in het magazijn hebt staan is het handig om iemand aan te wijzen als magazijnmeester of iemand er speciaal voor aan te nemen. Stel deze persoon verantwoordelijk voor het uitvoeren van de verplichte veiligheidschecks en van de inventarisatie. Voor de werknemers is het ook ontzettend handig als er iemand aanwezig is die het magazijn echt op z’n duimpje kent, zo kunnen zij zich bezighouden met het draaiende houden van het bedrijf zelf.

Wekelijks opruimen

We zijn vaak zo bezig met omzet en productiviteit dat we soms vergeten zorg te dragen voor onze eigen werkomgeving. Echter, een rommelig magazijn komt de productiviteit en de veiligheid totaal niet ten goede. Er moet minimaal wekelijks opgeruimd worden. Je kunt dit zelf doen, overlaten aan de magazijnmeester of een roostertje maken onder de werknemers. Wees ook streng op het los rondslingeren van verpakkingsmaterialen. Die dienen gelijk weggegooid te worden.

Kleine bakjes

De grote dingen in het magazijn kunnen we vaak nog wel vinden. Het zijn die kleine rotdingetjes waar we vaak uren naar lopen te zoeken. Het kan een idee zijn om kleine hangende bakjes te monteren aan de stellingkasten waar je deze kleine dingetjes in kan bewaren. Ook hier is het een idee om met kleurcodes te werken, zodat je niet alle bakjes loopt af te zoeken voor je eindelijk het juiste dingetje gevonden hebt.

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog