Zakelijk een e-bike leasen, hoe interessant is dat precies?

Onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig fietsen zich beter voelen, beter presteren en minder snel ziek worden. Bovendien geldt: hoe meer je fietst, hoe minder je met de auto rijdt. Daarom is het belangrijk om fietsen naar het werk zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Vooral omdat het leasen van een fiets nu fiscaal voordelig is. Hier een aantal tips en voordelen van het leasen van een e-bike vanuit ConnectBike.

E-bike leasen

Wil je een duurzaam en gezond mobiliteitsbeleid voor je medewerkers? Dan kan het leasen van een elektrische fiets de oplossing zijn voor jouw bedrijf. Hiermee draag je bij aan het verminderen van CO?-uitstoot en vermijd je files en parkeerproblemen. Het leasen van een elektrische fiets zorgt niet alleen voor besparingen op brandstof, onderhoud en parkeerkosten, maar ook voor gezondere medewerkers. Omdat de elektromotor alleen extra ondersteuning biedt, blijf je nog steeds je eigen lichaamskracht gebruiken.

Kosteloos

Het aanbieden van een leasefiets vanuit het bedrijf kan jou als werkgever niets kosten. Je kunt er echter voor kiezen om een deel bij te dragen of zelfs de volledige leasekosten voor de werknemer te betalen.

Buiten de WKR om

Als je een bijdrage levert aan de lease van een e-bike of speed pedelec, valt deze bijdrage buiten de werkkostenregeling (WKR). Dit betekent dat je als werkgever de elektrische leasefiets beschikbaar stelt en daarom niet onder de regels van de WKR valt.

Fiscaal voordeel voor je bedrijf

Door het bruto-netto uitruilen van het leasebedrag voor de fiets, kunnen zowel de werkgever als de werknemer fiscaal voordeel behalen. De werkgever kan hierdoor een vermindering krijgen op de sociale lasten van maximaal 20% van het lease bedrag. Voor de werknemer kan het voordeel zelfs oplopen tot 80%. Dit betekent dat de werknemer minder belasting hoeft te betalen over het bedrag, waardoor hij of zij meer geld overhoudt.

Geen risico

Als een werknemer besluit om het leasecontract voortijdig te beëindigen, is er geen risico voor jou als werkgever. Je kunt de leasefiets gewoon teruggeven, of de werknemer kan ervoor kiezen om de fiets zelf over te nemen.

Belasting op je zakelijke fiets als werkgever

Voor werkgevers die fietsen leasen, kan dit een extra aftrekpost opleveren. Als er in het huidige jaar en de twee voorgaande jaren geen fiets is aangeschaft voor een werknemer, mag de werkgever een deel van de BTW aftrekken. Als werknemer mag je de fiets ook privé gebruiken. Sinds 2020 is de administratie hiervoor veel eenvoudiger geworden. Net als bij een auto van de zaak die je privé gebruikt, wordt er een vast percentage van de adviesprijs van de fiets bij je inkomen opgeteld. Dit betekent dat je jaarlijks zeven procent van de waarde van de fiets moet aangeven, zonder dat je elke privérit hoeft te noteren.

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog