woman holding disposable cup
Photo by Felicity Tai on Pexels.com

Wist je dat disposables, zoals wegwerpbekertjes, ook duurzaam kunnen zijn?

Bij de snackbar, op het kantoor, maar ook bij evenementen en pretparken kom je ze tegen: disposables. Disposable is de Engelse benaming voor wegwerpartikel. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de bakjes waar jouw bestelde friet en snacks bij de snackbar in geserveerd worden. Of wat dacht je van het bekertje koffie dat je bij een kraampje op het pretpark bestelt? Allemaal disposables. Vroeger was het heel gewoon om disposables van plastic te maken. Langzaam maar zeker worden dit soort plastic wegwerpartikelen in de ban gedaan en vervangen door zogenaamde duurzame disposables. In deze blog willen we het hier graag over hebben. Lees daarom snel verder!

Wat valt er allemaal onder de categorie ‘disposable’?

Zoals hierboven ook al is gezegd, betekent het Engelse woord ‘disposable’ ‘wegwerpartikel’ in het Nederlands. Onder deze categorie vallen eigenlijk alle verbruiksartikelen die niet geschikt zijn voor hergebruik. Wegwerpartikelen zijn dan ook bedoeld om eenmalig of gedurende een zeer korte gebruiksperiode, zoals één dag bijvoorbeeld, te gebruiken. Hierna wordt de disposable weggegooid. Wat er vervolgens met de disposable gebeurt, is afhankelijk van het materiaal waarvan het wegwerpartikel is gemaakt. En daar zit hem dan ook meteen het verschil tussen ‘normale’ en duurzame disposables.

Wat is het verschil tussen ‘normale’ en duurzame disposables?

Normale disposables worden vaak gemaakt van plastic. Dit is erg belastend voor het milieu. Zoals we allemaal wel weten belandt een groot deel van ons plastic afval nog steeds in zee. Plastic vergaat nauwelijks en vormt daarom een groot gevaar voor het zeeleven. Vissen, schildpadden, maar ook vogels zien het plastic aan voor voedsel en kunnen zo verstrikt raken of zelfs stikken. Duurzame disposables worden echter vervaardigd uit verantwoorde materialen. Denk bijvoorbeeld aan karton, papier en bamboe. Dit zijn stuk voor stuk materialen die een veel kortere afbraakcyclus kennen dan plastic. Veel duurzame disposables worden van biologisch afbreekbare materialen gemaakt en zijn daardoor composteerbaar. Ook zijn dit soort wegwerpartikelen gemakkelijker te recyclen.

Waarom kiezen voor duurzame disposables?

Om de plastic soep in zee een halt toe te roepen, is het belangrijk om het probleem bij de bron aan te pakken. En dat betekent dus minder plastic. Vooral plastic wegwerpartikelen vormen een doorn in het oog omdat dit soort producten maar eenmalig worden gebruikt en nog lang niet altijd weggegooid worden zoals het hoort: in de container voor plastic afval. Door te kiezen voor duurzame disposables, bijvoorbeeld van Disposable Direct, kun jij een belangrijke bijdrage leveren aan een betere toekomst voor iedereen. Maar zeker het leven in de zee zal je erg dankbaar zijn!

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog