Werken zonder contract: dit moet je weten 

Wil jij werken voor een baas of wil je als zelfstandig ondernemer aan de slag. Wanneer jij zelfstandig aan het werk gaat dan zal je geen arbeidscontracten hoeven tekenen. Bij een baas moet je dit wel doen. Maar kan je ook ergens werken zonder contract? Er zijn in Nederland een aantal mogelijkheden. Maar daar zitten regels aan verbonden vooral voor de werkgever. Wij zochten het voor je uit. 

Kan je werken zonder contract? 

Je bent bij dit artikel terecht gekomen omdat je vragen hebt over het werken zonder contract. Hoe werkt dit nu precies en wat zijn mijn rechten als werknemer. Maar misschien ook wat je plichten zijn als werkgever. 

  • Wanneer jij een zzp’er bent hoef je geen contract te tekenen bij een werkgever. Jij komt op freelancebasis binnen en hebt een vrij beroep. 
  • Werken zonder contract is mogelijk, maar alsnog gelden de regels van een normaal contract. Je leest in dit artikel ook wat de consequenties zijn voor bijvoorbeeld een werkgever en werknemer wanneer er geen contract is getekend. 

Dit moet je weten over arbeidsovereenkomsten

Een contract wordt ook wel een arbeidsovereenkomst genoemd. Jij gaat een overeenkomst aan met je werkgever dat jij bepaalde arbeid verricht in ruil voor geld. Maar in de volksmond wordt dit gewoon een contract genoemd of een werkcontract. Naast de afspraak over hoeveel salaris jij krijgt per maand staan er ook andere afspraken in een werkcontract. Zo moet niet alleen je werkgever voldoen aan een hoop regels, maar ga jij door het contract te ondertekenen met je handtekening akkoord. Dit zijn zaken die onder andere in een contract naar voren kunnen komen: 

Standaard gegevens:

Voor het opstellen van een overeenkomst moet de werkgever zich houden aan een aantal zaken. Zo moeten er ruimte zijn voor jouw naam, woonplaats en die van zichzelf. Ook een algemene functieomschrijving en in diensttreding. Alles wat erbij komt kan vaak in overleg. 

Salaris:

Voor het contract wordt samengesteld ga jij met je werkgever in gesprek over het salaris. Hoeveel ga je verdienen per maand. Daarnaast neem je ook gelijk in deze gesprekken eventuele bonussen mee. Vakantiegeld is ook slim om te bespreken voordat je het contract ondertekend. 

Werktijden:

Wat je ook bespreekt voor jij aan de slag gaat bij een werkgever zijn je werktijden. Dan gaat het vooral om de duur, wanneer jij precies werkt staat vaak niet in het contract. Dit is een mondelinge afspraak of wordt meegenomen in een apart rooster. Bij de werktijden is het wel goed om te weten hoe lang jouw contract precies geldt. Daarbij ook de lengte van je proeftijd. 

Functie:

We zeiden het al even, maar je functie is natuurlijk niet onbelangrijk. Zo wil je precies weten wat je moet doen. Deze functieomschrijving is hierin leidend. Wanneer jij gaandeweg meer tegen krijgt, dan is het goed om weer te praten over het opstellen van een nieuw contract. Want je mag ook best meer verdienen wanneer jij meer taken op je neemt. 

Werken zonder contract dit zijn de consequenties 

Zonder contract aan het werk gaan wordt ook wel zwartwerken genoemd. Het klinkt soms gunstig omdat je ook geen belasting hoeft te betalen wanneer jij ergens zwart aan het werk gaat. Maar het heeft ook consequenties voor zowel de werkgever als de werknemer. Je bent namelijk niet verzekerd en jouw werkgever kan je geen veiligheid bieden. 

Voordelen van zwart werken:

  • Een extra zakcentje 
  • Altijd contact geld om uit te geven 
  • Wordt niet meegenomen in de huurtoeslagen en zorgtoeslagen 
  • Je betaalt geen loonbelastingen 

Nadelen van zwart werken: 

  • Je bent niet verzekert bij calamiteiten 
  • Boetes tot wel 300% van het uitbetaalde bedrag 
  • Onregelmatig werk 
  • Geen juridische stappen mogelijk bij niet uitbetaling 

Schriftelijk of mondeling contract 

We hebben het al gehad over een schriftelijk contract. Hier staat eigenlijk alles in beschreven en is heel makkelijk in te zien. De meeste werkgevers kiezen dan ook voor een schriftelijk contract omdat hierbij eventuele strubbelingen juridisch beter te onderleggen zijn. Maar het kan ook zijn dat er mondelinge afspraken zijn gemaakt tussen werknemer en werkgever. Ook dan is er sprake van een rechtsgeldig contract. 

Bij een mondelinge afspraak moet een werkgever je ook een contract overhandigen. Wanneer de werkgever je geen contract heeft overhandigd, dan betekent dit niet dat jij niet mag of kan werken. Na een mondelinge overeenkomst gaat je contract in vanaf de eerste werkdag. Of jij deze nu in handen hebt of niet. Werk jij hierna al meer dan drie maanden 30 uur per week en heb je nog geen contract gekregen? Dan ben je gewoon wettelijk gezien in dienst. Niks om je zorgen over te maken dus. De werkgever moet in dit geval ook het tegendeel kunnen bewijzen wanneer volgens hem geen sprake is van een arbeidsovereenkomst. 

Wettelijk gezien sprake van een contract:

  • Een duidelijke gezagsverhouding waarbij de werkgever opdrachten geeft aan een werknemer 
  • Zonder ingehuurd te worden voor jij taken uit voor het bedrijf 
  • Loon wordt in natura betaald, dus niet in euro’s. 

Ontslag zonder contract? 

Voor werkgevers kan het nogal een gedoe zijn om contracten te onderhouden en te ondertekenen. Daarom kiezen veel grote bedrijven ervoor om een HR-medewerker te nemen. Deze zorgt ervoor dat er een duidelijk systeem is. Maar wat nu als dit binnen het bedrijf waar jij werkzaam bent niet is. Je hebt nooit een contract ondertekend en wordt dan ineens ontslagen. Dan sta jij als werknemer sterker dan je denkt. 

De werkgever is namelijk verplicht om samen met jou een contract te ondertekenen. Wanneer hij dit niet heeft gedaan is hij nalatig geweest. Volgens de wet ben jij nu dus voor onbepaalde tijd in dienst getreden. Dit betekent dat een ontslagprocedure volgens normale richtlijnen moet verlopen. Bij een contract met bepaalde tijd kan het zijn dat hij afloopt. Dan is ontslaan voor een werkgever een stuk makkelijker. Werken zonder contract: dit moet je weten 

Laatste van Blog