Verzekeringen: een investering in je toekomst

Onverwachte gebeurtenissen kunnen vervelende gevolgen hebben. Het herstellen van schade aan je woning na een storm, reparatie van je auto na een aanrijding of het hebben van juridische bijstand bij een zakelijk geschil kan veel geld kosten. Dat geld heb je niet altijd zelf beschikbaar. Met de juiste verzekering hoef je de schade niet zelf te betalen, maar krijg je deze, bij gedekte calamiteiten, uitgekeerd.

Verzekeringen: een investering in je toekomst

Het afsluiten van een verzekering moet je eigenlijk zien als een investering. Je betaalt daarvoor een bepaald bedrag aan premie. De hoogte van de premie wordt bepaald aan de hand van een aantal risicofactoren. Dit is onder andere het verzekerd bedrag, dus het bedrag dat uitgekeerd moet worden in geval van een totaalschade en de vraag hoe groot de kans op schade is.

Met de betaalde premies heb je dat risico vooraf afgedekt en de verzekeringsmaatschappij betaalt de schade daardoor voor je.

De noodzaak van verzekeringen

Het voorkomen van een financieel verlies bij schade is een van de motivaties om een verzekering af te sluiten. Dit is over het algemeen op vrijwillige basis. Er zijn echter situaties waarbij het sluiten van een verzekering verplicht is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de wettelijke aansprakelijkheid voor autobezitters. Je verzekert in dit geval niet je eigen auto, maar de schade die bij een tegenpartij ontstaat op het moment dat je een aanrijding veroorzaakt en daarvoor aansprakelijk bent.

De verzekering is noodzakelijk om de betrokken derde partijen schadeloos te stellen op het moment dat er een onverwachte gebeurtenis plaatsvindt die grote financiële gevolgen kan hebben.

De verschillende soorten verzekeringen

We maken onderscheid tussen particuliere en zakelijke verzekeringen. Voor particulieren zijn de basisverzekeringen vaak de opstal- en inboedelverzekering, de autoverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Voor ondernemers is er een zakelijke rechtsbijstandverzekering, een beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een zakelijke autoverzekering.

Hoe kies je de juiste verzekeringen?

Welke verzekering je afsluit, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Heb je geen eigen huis, dan heb je geen opstalverzekering nodig en volstaat een inboedelverzekering. Een rechtsbijstandverzekering bevat verschillende modules, zodat je als huiseigenaar, maar ook als werknemer, een beroep kunt doen op rechtsbijstand. Om te weten wat voor jou de beste verzekering is, kijk je naar de dekking die geboden wordt en je vergelijkt de premies met elkaar. Een rechtsbijstandverzekering vergelijken kan de moeite waard zijn, net als een zorgverzekering.

Hoe houd je je verzekeringen up-to-date?

Een verzekeringscontract heeft een standaard een looptijd van een jaar. Na dat jaar kun je ervoor kiezen om de verzekering ongewijzigd door te laten lopen. Maar is mogelijk om dat moment te benutten en te kijken of je verzekering nog aangepast moet worden. Je kunt bovendien geld uitsparen als blijkt dat je elders voordeliger terecht kunt. Je zakelijke autoverzekering vergelijken is dus zeker de moeite waard.

Verzeker je kostbare bezit voor een gerust gevoel

Weten dat je kostbare bezittingen goed verzekerd zijn, geeft je een gerust gevoel. Het is verstandig om de lopende verzekeringen eens per jaar door te nemen en de premies en voorwaarden van de verschillende verzekeringsmaatschappijen te vergelijken. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt en toch een goede dekking hebt in geval van schade

Laatste van Blog