/

Toto Wolff: Vermogen, Bedrijven en meer feitjes

Waar veel Nederlanders Toto Wolff kennen van zijn bijzondere momenten in de Formule 1, staat Toto Wolff om veel meer bekend dan enkele aparte uitbarstingen op tv. Want wie is de man achter het Mercedes succes en wat is er nog meer te vinden over Toto Wolff? 

De man achter de boardradio en vliegende koptelefoon

De in Oostenrijk geboren Toto Wolff is inmiddels al 50 jaar jong. Toto Wolff is op 12 januari 1972 geboren in de stad Wenen waar hij ook is opgegroeid. 

Toen hij wat ouder werd, begon zijn liefde voor racen. Hij nam deel aan de Formule Ford-Kampioenschappen in Duitsland en Oostenrijk en won in 1994 de 24 uur van de Nürburgring. Later reed hij nog in de FIA GT-kampioenschap en het Italiaanse GT-kampioenschap.

Op latere leeftijd richtte Toto Wolff zich steeds meer op investeren en hij werd in 2012 voor het eerst teambaas van een Formule 1 team. Zo heeft Toto Wolff veel verschillende functies bekleed en activiteiten ondernomen sinds zijn eerste stappen in de racewereld.

Bovendien trouwde Toto Wolff met racecoureur Susie Wolff in oktober 2011. De twee zijn nog altijd samen en maken al jaren een geweldig koppel. Buiten de racewereld en het geld heeft Toto dus ook zijn geluk gevonden in de liefde. 

Het zat niet altijd mee…

Toto Wolff heeft eigenlijk zijn gehele leven in de racewereld gezeten, van GT’s tot Formule 3, maar zat niet altijd mee. Op vrij jonge leeftijd is Toto zijn vader verloren aan hersenkanker en hij groeide daarom op in een arm gezin. Hij, zijn zusje en zijn moeder zorgden voor elkaar. 

Een paar jaar later, in 1992, begon het racetalent van Toto Wolff zijn vruchten af te werpen. Waar hij veel succes kende bij verschillende autosporten, was het ook duidelijk dat hij geld nodig had. Aangezien Toto geen rijke afkomst had, was hij afhankelijk van sponsoren en eigen inbreng. 

Dit leverde een paar zware financiële jaren op waarin Toto Wolff zijn racecarrière moest zien te bekostigen met eigen geld. Bovendien is race een vrij dure hobby, waar de kosten ontzettend snel kunnen oplopen. 

Na veel te hebben geracet kwam Toto in de Formule 3 terecht. Hier racete hij tegen opkomende talenten en kwam hij tot een pijnlijke conclusie: ‘Ik ben niet goed genoeg’. Na races tegen deze talenten in de Formule 3 concludeerde Toto dat hij nooit zo goed zou kunnen remmen en omgaan met een raceauto als de talenten waartegen hij reed. 

Dit leidde uiteindelijk tot het moment waarop hij zijn Formule 1 aspiraties in de vrieskant stopte. Maar deze konden later weer opgehaald worden, niet voor een rol als coureur, maar wel als teambaas. 

Mercedes AMG Petronas Formule 1 teambaas

Toto Wolff is sinds 2012 terug te vinden in de Formule 1 wereld als teambaas. Waar hij zijn carrière begon bij Williams in 2012 om vervolgens een jaar later in 2013 de overstap te maken naar Mercedes, is hij hier nog altijd teambaas.

Van 2013 tot 2021 heeft Toto Wolff behoorlijk wat succes behaald als teambaas. De Oostenrijker heeft in deze periode 8 keer de constructeurstitel en 7 keer de coureurstitel binnengesleept. Dit heeft ervoor gezorgd dat Mercedes AMG Petronas in het tijdperk van de hybride het succesvolste Formule 1 team is. Een aardige prestatie van deze oud coureur!

De grootste passie van Toto Wolff: Investeren

Naast dat Toto Wolff een ontzettend succesvol Formule 1 team heeft neergezet en deze nog steeds leidt, is hij ook fanatiek investeerder. Het grootste deel van Toto Wolff zijn vermogen komt namelijk van investeringen en fantastische deals. 

Vanaf 1998 is Toto Wolff al druk bezig met het investeren in bedrijven. Hij richtte namelijk investeringsbureaus Marchfifteen en Marchsixteen op, waarna hij vele fortuinen binnensleepte. Het merendeel van zijn investeringen zit hem toch in de autosportwereld.

Dit is ook terug te zien in de carrière van Toto Wolff. Bij elk Formule 1 team waar Toto Wolff gewerkt heeft, bezit of bezat hij een deel van het bedrijf. Zo heeft hij tijdens zijn dienstverband bij Williams een deel van het bedrijf gekocht. Daarna herhaalde hij het proces opnieuw bij zijn overstap naar Mercedes. 

Toto Wolff kocht voor 30% de aandelen van het Mercedes AMG Petronas Formula One Team. Dit breidde zich in eind 2020 uit tot 33% waarna Toto Wolff voor één-derdedeel eigenaar is geworden van het Formule 1 team. Dit was naar aanleiding van het verkopen van de aandelen van de Daimler groep. 

Overigens is dit nog niet alles, naast alle losse investeringen door zijn investeringsbureaus heeft Toto ook een vinger in de pap bij het Duitse HWA AG. Het bedrijf produceert Formule 3 motoren en houdt zich bezig met de Duitse DTM-raceklassen. Van dit bedrijf bezit Toto Wolff 49% van de aandelen en heeft dus zeker het nodige geïnvesteerd. 

Al met al heeft Toto Wolff een aardig portofolio opgebouwd door de jaren heen. Het zal je dan ook niet verbazen dat het vermogen van Toto Wolff tot in de miljoenen loopt. 

Het vermogen van Toto Wolff

Met al deze investeringen en de functies die Wolff door de jaren heen heeft weten te bemachtigen, neemt natuurlijk ook zijn vermogen toe. Omdat Toto zijn investeringen vaak verbindt met zijn werkzaamheden in autosportwereld, is hij ook afhankelijk van zijn eigen prestaties. 

Gelukkig heeft dit voor hem goed uitgepakt. Door de successen is het Mercedes AMG Petronas Formula One Team alleen maar gestegen in waarde en dus ook Toto’s vermogen. Daarnaast investeert Toto Wolff al een behoorlijke tijd en hoe langer je dit al doet, hoe meer rendement er te behalen is. 

Het zal dan ook niet tot de verbazing wekken dat Toto Wolff’s complete vermogen wordt geschat op 575 miljoen euro(!). Dit komt dus onder andere door zijn investeringen, maar ook zeker door het salaris wat hij jaarlijks opstrijkt in de Formule 1. 

Toto Wolff verdient namelijk jaarlijks 8 miljoen euro en dat is exclusief bonussen. Mede door de vele succesjaren neem dit bedrag elk jaar ook nog toe. Een mix van investeringen en geweldig betalende functies hebben geresulteerd in een vermogend man: Toto Wolff. 

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog