/

Tips om als ondernemer beter met debiteuren om te gaan

Als je hebt gekozen voor het ondernemersleven, dan heb je ook gekozen voor een leven met enige risico’s. Dit maakt het leven natuurlijk uitdagend en je bent ongetwijfeld gemotiveerd om elke dag weer iets moois met je onderneming te doen.

Het is dan wel belangrijk om met de belangrijkste aspecten rekening te houden en goed debiteurenbeheer is voor elke ondernemer bijzonder belangrijk. Anders kan je cashflow in gevaar komen en dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Maar hoe ga je als ondernemer goed met je debiteuren om?

Maak gebruik van Credit Management Software

Maak gebruik van de geavanceerde, hedendaagse Credit Management Software. Vooral grote bedrijven hebben behoefte aan goed inzicht, omdat ze met veel debiteuren te maken hebben.

De debiteurenafdeling kan via de software met zogenaamde actielijsten werken. Ze weten dan dagelijks welke acties er ondernomen moeten worden. Denk aan een vriendelijk verzoek om te betalen via mail of een telefonische sommatie. Met de actielijsten kun je binnen je bedrijf effectiever werken en daarom betaalt de software zich altijd terug.

Weet met wie je zaken doet

Het spreekwoord ‘voorkomen is beter dan genezen’ is weliswaar een cliché, maar de meeste clichés zijn waar en dat is ook de reden waarom ze zo vaak gebruikt worden. Het is belangrijk om vooraf altijd te weten met wie je zakendoet, want op die manier kun je ellende in de toekomst voorkomen. Uiteraard is dit voor ‘grote’ klanten relevanter dan voor kleine ‘klanten’.

Als iemand bijvoorbeeld eenmaal een product van tientallen euro’s bij je afneemt, dan loop je relatief gezien weinig risico. Gaat het echter om duizenden euro’s? Onderzoek dan eerst de reputatie van het bedrijf en schat de risico’s ook op andere manieren in.

Eerst telefonisch contact met een klant opnemen

Tegenwoordig verloopt veel communicatie via het internet en dat is ook te begrijpen. Het is namelijk gemakkelijk om via het internet zaken te doen en tegelijkertijd leven we ook gewoon in een vergevorderde technologische wereld.

Toch is het soms ook fijn om een stem te horen en verbaal te communiceren, want dan krijg je een betere indruk. Om die reden is het ook geen slecht idee om regelmatig telefonisch contact met je debiteur op te nemen. Dan krijg je sneller een band met elkaar en je zal zien dat je dan ook meer voor elkaar over hebt.

Schakel eventueel een incassobureau in

Natuurlijk wil je een goede band met je debiteuren behouden, maar toch kan je te maken krijgen met wanbetalers. Probeer er eerst op een goede manier uit te komen met dubieuze debiteuren, maar als dit echt niet lukt, en ze reageren bijvoorbeeld op geen enkele mail en ze nemen de telefoon ook niet op, dan is het raadzaam om een incassobureau in te schakelen.

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog