/

Slim uitbesteden voor meer efficiëntie en een betere uitvoering

Als ondernemer ben je druk met vele zaken. Niet alleen met het optimaliseren van de core processen, maar soms nog meer met allerlei randprocessen. Deze secundaire processen leveren niets op, maar je kan er niet omheen, buiten het feit dat ze tijd en geld kosten.

Om niet te verzanden in het managen van niet-bedrijfseigen processen, kan het slim zijn om secundaire processen zoveel mogelijk uit te besteden. Zo blijft er meer tijd over voor de kernactiviteiten. Bovendien zijn gespecialiseerde derde partijen vaak beter uitgerust om deze processen te managen. En, niet onbelangrijk, bij uitbesteding betaal je vaak een maandelijkse fee in plaats van zelf te moeten investeren in bedrijfsmiddelen waar geen geld mee wordt verdiend. Hieronder geven we enkele voorbeelden van dit soort efficiënte uitbesteding.

Outsourcing van IT-diensten:

Een cruciaal onderdeel van moderne bedrijfsvoering is IT-beheer. Het uitbesteden van IT-diensten aan gespecialiseerde externe partners biedt bedrijven tal van voordelen. Een derde partij kan zorgen voor hardware, software, systeemonderhoud en biedt snelle oplossingen bij technische problemen. Dit bevrijdt interne teams van de verantwoordelijkheid voor dagelijkse IT-zorgen, waardoor ze zich kunnen concentreren op strategische bedrijfsdoelstellingen. Het outsourcen van IT is niet alleen efficiënt, maar kan ook kosteneffectief zijn, vooral in vergelijking met de investeringen in dure infrastructuur en interne IT-teams.

Efficiënt printerbeheer:

Een ander voorbeeld is het leasen van printers met een all-inclusive servicecontract. Zo zorg je dat je printers altijd operationeel zijn, dankzij regelmatig onderhoud, snelle reparaties bij eventuele storingen of zelfs periodieke aanvulling van inkt en papier. Hierdoor kunnen medewerkers zich volledig richten op hun taken, zonder zich zorgen te maken over printerproblemen. Het uitbesteden van printerbeheer optimaliseert niet alleen de workflow, maar minimaliseert ook verspilde tijd en middelen.

Food & Beverages

Een concreet voorbeeld van het uitbesteden van secundaire processen is gerelateerd aan eten en drinken. Neem het bijvoorbeeld van een koffieautomaat leasen in plaats van zelf een apparaat aanschaffen. Een lease apparaat wordt niet alleen geleverd en geïnstalleerd, maar ook onderhoud zit erbij in. Zelfs koffiebenodigdheden kunnen vaak geleverd worden door de leverancier. Hetzelfde geldt voor andere typen drank, maar ook voor bijvoorbeeld lunch voorzieningen. Steeds meer bedrijven bieden hun personeel een kosteloze en verzorgde lunch. Door deze via een externe partij te laten leveren, kunnen bedrijven zich concentreren op hun kernactiviteiten in plaats van op het dagelijks regelen van broodjes en beleg.

Financiële voordelen van uitbesteden

Naast operationele efficiëntie brengt het uitbesteden van secundaire processen vaak financiële voordelen met zich mee. In plaats van grote kapitaalinvesteringen in apparatuur en infrastructuur, bieden uitbestedingsmodellen vaak maandelijkse betalingsopties. Dit maakt het voor bedrijven mogelijk om de kosten beter te beheren en hun financiële middelen op een meer voorspelbare manier te alloceren. Bovendien kunnen bedrijven profiteren van schaalvoordelen die externe dienstverleners bieden, waardoor ze vaak efficiënter en kosteneffectiever kunnen opereren.

Betere voorzieningen

Het uitbesteden van secundaire processen is een strategische zet voor bedrijven die willen excelleren in hun kernactiviteiten. Andersom geldt dit ook voor de derde partijen die ingehuurd worden voor randzaken. Die partijen zijn veelal volledig gespecialiseerd in zaken als IT, printen of lunches, waardoor de kwaliteit vaak hoog is. En dit komt uiteraard weer ten goede aan de core activiteiten van jou als ondernemer!

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog