Op zoek naar een nieuwe baan? Hier zijn 5 tips om je succes te vergroten

Het zoeken naar een geschikte baan is vaak een hele opgave. Dat kan iedere sollicitant je zonder twijfel bevestigen. Gelukkig is er ook heel wat dat je zelf kunt doen om je kans op het binnenhalen van die absolute droombaan te vergroten. We geven je hieronder alvast 5 waardevolle tips mee.

Zoek uit welke baan je echt wil

Je kunt pas overtuigend solliciteren als je zelf ook helemaal zeker bent van je stuk. Voor je aan de slag gaat met je cv en brieven moet je dus eerst even goed nadenken over waar de ideale job voor jou aan moet voldoen. Als je eenmaal dit weet, kun je veel gerichter solliciteren. Stel je eens voor dat je niet alle vacatures moet gaan uitpluizen, maar dat je door zoektermen zoals bijvoorbeeld vacatures Nike of vacatures Kramp al meteen vindt wat je zoekt.

Zet in op een sterk CV en een overtuigende motivatiebrief

Hoewel voor recruiters aangeven dat een cv en motivatiebrief steeds minder belangrijk wordt, is en blijft het je eerste indruk en die moet natuurlijk meteen goed zitten. Maak je er dus niet snel snel vanaf, maar ga er even rustig voor zitten en neem er je tijd voor. Een grote fout die velen maken, is één motivatiebrief schrijven en die telkens opnieuw gebruiken. Op die manier kun je nooit specifiek aangeven waarom je precies het meest geschikt bent voor die ene baan en dat ene bedrijf.

Solliciteren kun je oefenen

Het klinkt je misschien vreemd in de oren, maar solliciteren kun je echt wel oefenen. Dit zorgt ervoor dat je beter voorbereid bent en dat je ook op moeilijke vragen een passend antwoord klaar hebt. Vraag je partner, een vriend of iemand die kennis heeft van sollicitatieprocedures om je hierbij te helpen.

De aanhouder wint

Bericht krijgen dat je niet gekozen bent voor een baan is niet leuk, dat spreekt voor zich. Toch mag je hier niet langer dan nodig bij stilstaan. Leer uit de feedback die je krijgt en zet die constructief in bij een volgende sollicitatie. Er is echt wel een leuke baan die op jou wacht en je zult die ook binnen halen, al is het dan misschien niet zo snel als je wel zou willen.

Maak werk van je netwerk

Je zou ervan versteld staan als je wist hoeveel mensen aan hun baan raken door iemand in hun netwerk. Dit weten, is ook weten dat een professioneel netwerk belangrijk is en je zomaar even de mooiste kansen kan opleveren. Hoe je dit kunt doen? Door naar netwerkevents te gaan uiteraard, maar ook door de juiste connecties te maken op sociale media bijvoorbeeld. Ga maar eens op zoek op LinkedIn en voeg de mensen toe die jou aan je droombaan kunnen helpen. Een persoonlijke connectie met iemand binnen het bedrijf geeft je sowieso al een streepje voor.

Laatste van Blog