Laadpalen vind je tegenwoordig in alle soorten en maten. Hoewel ruime keuzemogelijkheden zonder twijfel handig zijn, zorgt dit er ook voor dat het vinden van het juiste model bijzonder lastig kan zijn. Waar moet je op letten bij het vinden van de juiste laadpaal voor jouw elektrische auto?
Vind de ideale match voor jouw EV tussen alle laadpalen
Het is goed om de tijd uit te trekken en modellen te vergelijken. De ideale laadpaal maakt veilig en optimaal laden mogelijk en zorgt voor gemak tijdens het laden. Met het brede aanbod aan modellen kun je altijd wel een laadpaal vinden die naadloos aansluit bij wat jij nodig hebt.
Verschillende soorten laadpalen vergelijken
Bij het vergelijken van laadpalen kom je tal van uiteenlopende factoren tegen. De grootste verschillen liggen in de maximale (en eventuele instelbare) laadsnelheid van de laadpaal. Deze laadsnelheid bepaalt hoe snel de accu van je elektrische auto geladen wordt, maar stelt ook eisen aan je stroomnetwerk. Met een 1-fasige aansluiting kun je bijvoorbeeld nooit op 22 kW laden. Daarvoor moet je een laadpaal kopen die op 3 fasen kan laden.
Kijk ook vooral naar extra mogelijkheden, zoals historische laadsessies uit kunnen lezen, de mogelijkheid om de laadpaal te openen en vergrendelen in een app op je telefoon en de optie om je laadpaal te voeden met zonnepanelen.
AC-laders en DC-laders
AC of DC, oftewel wisselstroom of gelijkstroom. Het stroomnetwerk levert altijd AC, maar de accu kan alleen DC gebruiken. Bij een AC-laadpaal gaat de stroom rechtstreeks van het netwerk naar de auto, waar deze door de converter omgezet wordt naar DC. Dit proces zorgt voor vertraging tijdens het laden.
Bij een DC-laadpaal zit de converter in de laadpaal, die hiermee direct DC levert aan de accu. Hoewel dit laadproces veel sneller is, kiezen de meeste mensen voor een AC-laadpaal omdat deze aanzienlijk goedkoper is.
De belangrijkste tips voor het kiezen van een laadpaal
Er zijn een aantal factoren die belangrijk zijn bij het vergelijken van laadpalen. Begin altijd met de afweging of je een 1-fasige laadpaal of juist een laadpaal op 3 fasen wilt gebruiken. Hierbij houd je rekening met je stroomaansluiting én de maximale laadsnelheid van je elektrische auto (en eventueel een volgend model in de toekomst).
Daarnaast is het altijd verstandig om het budget en de mogelijkheden tegenover elkaar te zetten. Extra functies zoals load balancing maken het laden aanzienlijk makkelijker, maar deze modellen hebben wel een hogere prijs dan de instapmodellen. Naast de locatie waar de laadpaal gemonteerd moet worden, is het ook goed om te kijken naar de vraag of je vaste laadkabels in de paal wilt of juist niet. Vaste laadkabels raak je nooit kwijt, maar tegelijkertijd zijn dit de onderdelen die het snelst beschadigd raken.
Een laadpaal kopen met oog op de toekomst
Ga je beginnen met vergelijken? Denk dan vooral aan de toekomst. Kies je nu een krachtigere laadpaal, zoals de Alfen Eve Single Pro Line die op 22 kW kan laden, dan weet je zeker dat deze laadpaal ook geschikt is voor de toekomstige elektrische auto’s. Ook is het verstandig om nu alvast een model te kiezen met bescherming tegen overbelasting. Dat zorgt ervoor dat je niet over een paar jaar opnieuw moet vergelijken en een monteur in hoeft te schakelen.