Is het verstandig om te investeren in aandelen
/

Is het verstandig om te investeren in aandelen?

Op sociale media verschijnen de laatste jaren steeds meer berichten over beleggen. Allerlei verschillende soorten investeringen passeren de revue: aandelen, cryptocurrency’s, NFT’s, noem maar op. Als je niet zo thuis bent in deze wereld, dan kan al die informatie best overweldigend zijn. Om je een beetje op weg te helpen, vertellen we je in dit artikel meer over beleggen in aandelen. Zijn aandelen een slimme investering?

Hoog gemiddeld rendement

Als we de statistieken erbij pakken, dan zien we dat aandelen de afgelopen jaren mooie rendementen hebben opgeleverd. Gemiddeld gezien liggen de rendementen van aandelen hoger dan spaarrentes en stijgen de prijzen van aandelen harder dan bijvoorbeeld de huizenprijzen. Maar de hogere rendementen van aandelen kennen ook een keerzijde.

Hoog risico

De keerzijde is dat beleggen in aandelen best riskant is. Als je nu investeert in aandelen, dan is de kans aanzienlijk dat je investering over 30 jaar meer geld waard is. Maar het kan best zijn dat je investering over een jaar juist minder waard is. Sterker nog, over vijf jaar kan je investering ook nog steeds in de min staan.

Dus hoewel het gemiddelde rendement van aandelen mooi kan zijn, is dat natuurlijk geen garantie dat je geen geld verliest met aandelen. Sterker nog, je kunt er je hele inleg mee verliezen.

Spreiding

Gelukkig is het wel mogelijk om het risico van een investering in aandelen enigszins te beperken. Een belangrijke manier om dat te doen, is door spreiding aan te brengen in je aandelenportefeuille. Investeer je in aandelen, dan kun je dus wellicht beter niet in een enkel aandeel beleggen, maar juist in veel verschillende aandelen tegelijk.

Een makkelijke manier om dat te doen, is door te beleggen in ETF’s. Je kunt ETF’s zien als pakketten met verschillende aandelen erin. Het pakket is in één transactie aan te schaffen op de beurs. De partij die de samenstelling van het pakket aandelen beheert, rekent daarvoor vaak lage kosten. Denk aan 0,2% tot 0,6% per jaar.

Een voorbeeld van een brede ETF is een S&P 500-ETF. Schaf je zo’n ETF aan, dan beleg je eigenlijk automatisch in de aandelen van de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven van de Verenigde Staten. Door in zoveel aandelen tegelijk te beleggen, loop je minder risico. Stel dat een aandeel in je portefeuille hard in waarde daalt, dan kan het zo zijn dat een ander aandeel juist stijgt.

Let wel: hoeveel spreiding je ook aanbrengt in je portefeuille, je loopt altijd nog het risico dat alle aandelen tegelijk in waarde dalen. Bijvoorbeeld doordat er sprake is van een wereldwijde crisis. Spreiding beperkt je risico in zekere zin, maar niet volledig!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met beleggingsplatform DEGIRO.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en is ook niet bedoeld om beleggingen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk is geschreven. Beleggen brengt risico’s met zich mee (bijv. koersvolatiliteit, valuta- of liquiditeitsrisico). U kunt uw geïnvesteerde geld verliezen. Houd rekening met uw kennis en ervaring bij het nemen van beleggingsbeslissingen. In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Markten zijn volatiel en kunnen aanzienlijk fluctueren als gevolg van economische, politieke, regelgevende of andere ontwikkelingen.

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog