Hoe vind je de perfecte spreker

Hoe vind je de perfecte spreker

Het uitzoeken van de juiste spreker voor je event kan soms voelen als zoeken naar een speld in een hooiberg. Je hebt iemand nodig die niet alleen verstand van zaken heeft, maar ook de zaal kan boeien en inspireren. Sprekers inhuren begint met een goed plan. Hier een paar tips die je helpen om de juiste match te vinden.

Wie komt er kijken

Begin met nadenken over wie er in je publiek zit. Zijn het mensen uit een bepaalde branche, studenten of juist een gemengd gezelschap? De ideale spreker sluit aan bij de interesse van je publiek en kan ze echt iets nieuws vertellen of laten zien.

Wat wil je bereiken

Vraag je af wat je met je event wilt bereiken. Gaat het om informeren, inspireren, motiveren of een mix hiervan? Afhankelijk van je doel zoek je naar een spreker die hierbij past. Voor motivatie is iemand met een sterk verhaal perfect, terwijl voor kennisdeling een expert of vernieuwer beter is.

Ervaring telt

Een spreker moet niet alleen iets te vertellen hebben, maar dit ook op een interessante manier kunnen doen. Kijk of je eerdere presentaties of lezingen van de spreker kunt vinden. Zo krijg je een idee van hoe ze het doen voor een groep.

Netwerk gebruiken

Vergeet niet rond te vragen in je eigen netwerk. De beste sprekers vind je soms via via. Mensen die je kent, kunnen je vaak iemand aanraden die ze goed vonden.

Budget en planning

Wees realistisch over wat je kunt uitgeven en begin op tijd met zoeken. Goede sprekers zijn vaak al maanden van tevoren geboekt. Zorg dat je meerdere opties hebt tot je zeker weet dat je eerste keuze kan.

Interactie is belangrijk

Kies iemand die bekendstaat om goed contact met het publiek. Dit kan zijn door vragen te stellen tijdens de presentatie of door interactieve elementen. Zo’n spreker blijft mensen bij en maakt je event sterker.

Check de referenties

Kijk naar ervaringen van anderen met de spreker. Vraag naar referenties en hoe de spreker in de praktijk is. Het is beter om van anderen te horen hoe iemand echt is, dan verrast te worden.

Als je eenmaal een paar goede kandidaten op het oog hebt, kan het slim zijn om even te bellen met een sprekersbureau. Zij kunnen helpen met de puntjes op de i, zoals contracten en speciale wensen. Een bureau weet ook vaak meer over wie echt goed is en kan helpen bij je keuze.

De juiste spreker vinden kost tijd en aandacht, maar met deze tips moet het lukken om iemand te vinden die je event onvergetelijk maakt. Begin met een duidelijk idee van wie je publiek is en wat je wilt bereiken, en gebruik deze tips om je zoektocht te beginnen.

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog