De horeca heeft een aantal moeilijke jaren achter de rug. De lockdowns tijdens de coronapandemie zorgden ervoor dat veel bedrijven het niet hebben gered. Ondanks de steun van de overheid besloten veel zaken te sluiten. Daar kwam bij dat er een dringend tekort ontstond aan personeel. Horeca personeel vond elders werk en kwam vaak niet meer terug omdat het salaris elders hoger lag. En toen kwam de energiecrisis. De prijs voor gas en stoom ging zo fors omhoog dat opnieuw veel bedrijven in de problemen doordat ze de rekeningen niet meer konden betalen.
Klanten mopperen over gestegen prijzen
Vanwege oplopende kosten moesten de prijzen omhoog. Dat leverde weer gemopper van klanten op. Vooral de prijs voor een drankje rees de pan uit, omdat daar vaak de winst kan worden gehaald. Maar als de gaten het niet meer pikken en wegblijven, dan trekt een restaurant of café alsnog aan het kortste eind. Dan blijft het akelig leeg in het reserveringssysteem horeca waar normaal gesproken de reserveringen voor het diner of de lunch worden genoteerd. Vooral de horeca merkt dat klanten minder te besteden hebben. Ze komen soms nog wel maar geven minder uit dan voorheen.
Gloort er hoop voor de horeca?
De wetten van de economie schrijven voor dat er altijd sprake is van ups en downs. Dat betekent dat er ook voor de horecasector wel weer betere tijden aan zullen breken. Als de economie weer aantrekt zal dat ook zeker te merken zijn in de bezoeken aan de horeca. Als de energieprijzen weer dalen omdat de situatie op de oliemarkt weer wat stabieler is dan betekent dat minder zorgen voor de horeca ondernemers. Dan zal de kassa van Booq of van welk merk dan ook vanzelf weer meer gaan rinkelen. Vele mensen vinden het immers heel gezellig om uit te gaan. Zodra dat financieel weer enigszins kan zullen ze het dan ook zeker weer gaan doen.
Op zoek naar personeel
Als de zaken weer beter gaan dan is er natuurlijk ook behoefte aan meer personeel. Koks, bedienend personeel, schoonmaakpersoneel. En dat wordt nog wel een probleem in veel regio’s. Studenten hebben vaak een bijbaan in de horeca, maar zij kunnen nooit alle uren opvangen. Er moet ook vast personeel zijn en dat is nog altijd lastig te vinden. Veel mensen hebben geen zin om lange dagen te maken en hard te werken. In andere sectoren is vaak ook voldoende werk te vinden. Beter betaald en minder lange dagen. Dan is de keuze voor veel mensen niet zo heel moeilijk. Maar toch zijn er weer meer ondernemers die er vertrouwen in hebben en hun droom najagen om een eigen café of restaurant te beginnen. Waar een horeca zaak sluit, opent er uiteindelijk meestal toch weer een nieuwe zak de deuren. Nieuwe zaken spelen in op de gewijzigde behoefte van de klant. Er komen nieuwe concepten waarvan de initiatiefnemer hoopt dat het zal aanslaan. En wellicht gaat het ook zeker gebeuren.