Amsterdam Data Collective: datagedreven innovatie voor een betere wereld

Datagedreven innovatie: wat is het eigenlijk? In feite is het een manier voor organisaties om data te gebruiken om zo hun processen te verbeteren. Het is hierbij belangrijk dat je van tevoren wel een bepaald doel voor ogen hebt. Op welk gebied zou je willen verbeteren? Data is uiteindelijk namelijk als een middel, niet een doel op zichzelf. Hieronder lees je enkele voorbeelden van datagedreven innovatie, wat de uitdagingen zijn en wat de toekomst biedt.

Hoe gebruikt Amsterdam Data Collective data voor verbetering?

De juiste data geeft je allerlei inzichten over jouw bedrijf, met name waar het goed gaat en waar nog verbeteringen nodig zijn. Een bedrijf als het Amsterdam Data Collective (ADC) helpt bedrijven op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het bedrijf betere toegang te geven tot diens eigen data.

Doordat ADC bij een farmaceutisch bedrijf een tool ontwikkelde waarbij de werknemers makkelijker data konden vinden van vroegere trials, code en meer, verbeterde hun werkflow en waren ze minder tijd kwijt aan het dupliceren van code. Dit komt uiteindelijk ten goede van de klinische trials, waardoor er meer focus komt te liggen op het ontwikkelen van nieuwe medicijnen.

Daarnaast helpt ADC bedrijven door de beschikbare data te analyseren en hier op verder te bouwen. Zo hielpen ze bijvoorbeeld een non-profit organisatie om aan te tonen dat de donaties die ze krijgen daadwerkelijk een duurzame en significante impact op de samenleving hebben. ADC ontwikkelde hiervoor een proces om data te verzamelen en analyseren. Het resulterende dashboard geeft inzichtelijk weer wat de input en output is, waardoor ze dit makkelijk kunnen presenteren aan aandeelhouders, universiteiten en meer.

Wat zijn de uitdagingen van datagedreven innovatie?

Datagedreven innovatie heeft veel voordelen, zoals een verbeterde efficiëntie en het bepalen van kansen binnen een organisatie. Toch staat deze manier van werken nog wel voor enkele uitdagingen. Zo is er onder werknemers vaak een beperkte kennis over datagedreven werken. Hoewel het wel lijkt dat organisaties investeren in het ontwikkelen van datagedreven vaardigheden, is het medewerkers waarschijnlijk niet duidelijk wat hun verantwoordelijkheden zijn rond datagedreven werken.

Andere uitdagingen zijn het vrijmaken van budget en een gebrek aan veranderbereidheid. Deze uitdagingen zijn dan ook met elkaar verbonden. Als bestuurders en medewerkers niet het nut voor verandering inzien, zullen ze hier ook minder snel budget voor uittrekken. Het is hierbij dus belangrijk dat binnen de organisatie het belang van datagedreven innovatie wordt benadrukt en heldere uitleg komt over de rollen die medewerkers hierin spelen.

Hoe ziet de toekomst van datagedreven innovatie eruit?

Met de nieuwe ontwikkelingen binnen de technologie, zoals artificial intelligence, zal datagedreven werken steeds meer in beweging komen. Het wordt steeds makkelijker om met grote hoeveelheden data te werken en AI ondersteunt bedrijven door middel van algoritmes. Het is dan ook te verwachten dat deze ontwikkelingen zich verder voort zullen zetten en dat datagedreven werken steeds efficiënter zal worden.

Datagedreven innovatie blijft

Hoewel datagedreven innovatie nog voor uitdagingen staat, is het duidelijk dat dit in de toekomst alleen nog maar groter zal worden. Bedrijven zoals ADC spelen in op deze behoefte door bedrijven te helpen een start te maken en processen te verbeteren voor een betere toekomst en wereld.

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog