Alles wat je moet weten over EHBO cursussen

Als je een officiële EHBO-cursus volgt, krijg je een officiële status met een certificaat. Dit wil zeggen dat je bevoegd bent op te treden wanneer een persoon hulp nodig heeft. Ook houdt het in dat je jaarlijks een herhaalcursus moet volgen om het certificaat te behouden. Dit is nodig zodat je kennis niet vervaagt.

Handig om te weten is dat reanimatie met een AED altijd in de cursus wordt opgenomen. De AED is een apparaat wat gekoppeld kan worden aan een persoon met een hartstilstand. Door middel van schokken wordt geprobeerd de persoon te reanimeren. Tegenwoordig zijn er in heel Nederland AED-apparaten te vinden.

Het belang van de cursus

Het doen van een EHBO-cursus en het hebben van een certificaat komt niet alleen van pas bij zware ongelukken. Ook bij kleine voorgevallen is het handig te weten wat je moet doen. Het aanleggen van verband om een enkel of pols, wondverzorging of andere kleinere handelingen zorgen er soms voor dat een persoon niet naar de eerste hulp hoeft.

Daarnaast kan het gebeuren dat je toevallig getuige bent van een zwaar ongeluk en in de mogelijkheid bent mensenlevens te redden. Na het volgen van EHBO cursussen weet je hoe je adequaat moet handelen in situaties van stress en paniek.

De verschillende soorten cursussen

Er bestaan verschillende soorten EHBO cursussen. De standaard cursus is de EHBO-cursus voor volwassenen. Daarnaast zijn er gespecialiseerde cursussen die gericht zijn op kinderen. Hierbij leer je bijvoorbeeld wat je moet doen als een baby of kind zich verslikt. Verder zijn er cursussen die volledig gericht zijn op hoe je een Automatische Externe Defibrillator (AED) gebruikt. Aangezien er steeds meer van dit soort apparaten in Nederland te vinden zijn, gaat het om waardevolle informatie en kun je er mensenlevens mee redden. Als laatste heb je de EHBO-snelcursus. Deze kortere versie wordt vooral gebruikt om het geheugen op te frissen en richt zich op de 7 meest voorkomende ongevallen, onder andere verstikking, botbreuken en bloedingen.

Wat kun en mag je er mee?

Als je een EHBO-certificaat op zak hebt, wil dat zeggen dat je bevoegd bent tot het verlenen van eerste hulp. Dat wil zeggen dat je adequaat kan en moet optreden als iemand op dat moment in nood is. Toch wil het niet zeggen dat je met een certificaat medische verplichtingen hebt, aangezien een cursus alleen om de basis gaat en niet vergelijkbaar is met de bevoegdheden van een arts.

Het is dus absoluut aan te raden een EHBO-cursus te doen. Het zal van pas komen in je verdere carrière. Je weet maar nooit welke situatie je tegen zult komen en waar je hulp van belang kan zijn. Een certificaat stelt je in staat mensen eerste hulp te kunnen verlenen. Daarbij maakt het niet uit of de hulp van klein of groot belang is. Het gaat hierbij zowel om kleine verwondingen als het redden van een mensenleven.

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog