5 aandachtspunten bij de nieuwe manier van werken

Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord van de nieuwe manier van werken. Dit is veelal een kwestie van online werken, hybride werken of vanuit huis werken. Deze vormen van werken waren jaren geleden eigenlijk nog onvoorstelbaar. Sinds de corona pandemie zijn echter meer bedrijven zich bezig gaan houden met de nieuwe manier van werken.

Overweeg je zelf ook om op de nieuwe manier te gaan werken? Of wil je mogelijk je personeel de vrijheid geven om op de nieuwe manier te gaan werken? In beide gevallen zijn er 5 belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

Het vraagt om een forse investering

Wil je op de nieuwe manier van werken? Dan vraagt dit hoe dan ook om een forse investering. Je moet een nieuwe infrastructuur aanleggen, je hebt nieuwe hardware nodig en je moet mogelijk ook in nieuwe software investeren.

Dit is met name bij de grotere bedrijven een belangrijk aandachtspunt. Is het bijvoorbeeld de bedoeling dat 100 mensen op de nieuwe manier mogen werken? Dan houdt dit misschien in dat er 100 thuiskantoren ingericht moeten worden. Ga je dit als werkgever allemaal betalen? Of komt dit voor rekening van de werknemer? Een belangrijke keuze waarbij je al snel de mist in kunt gaan.

Stel veiligheid centraal

Als je op de nieuwe manier wilt werken, krijg je met nieuwe veiligheidsuitdagingen te maken. Heb je bijvoorbeeld de garantie dat het internet bij je werknemers thuis veilig is? Nee, deze garantie heb je niet. Je moet dus serieus met cloud security en andere vormen van beveiliging aan de slag gaan.

Het is belangrijk om veiligheid centraal te stellen. Een gebrek aan veiligheid kan je bedrijf namelijk de kop kosten.

Maak duidelijke afspraken

Bij de nieuwe manier van werken komt het grotendeels aan op vertrouwen. Werkt je personeel vanuit huis? Dan moet je er blind op kunnen vertrouwen dat zij inderdaad werken. Dit vertrouwen wek je op door duidelijke afspraken te maken. Geef aan wat je graag ziet en geef aan waar je niet op zit te wachten.  

Geef vrijheid

Het is aan te raden om je personeel de nodige vrijheid te geven. Onder aan de streep is het belangrijk dat al het werk wordt gedaan. Hoe, wanneer en vanaf welke werklocatie dit wordt gedaan, is eigenlijk niet van belang. Geef daarom vrijheid aan je personeel om op de gewenste, nieuwe manier van werken te kunnen werken.

Iedereen vult dit op een andere manier in. Om dit allemaal goed te faciliteren, heb je een goed dataplatform nodig. Verdiep je hierin en laat je goed informeren door een specialist.

Wat doe je met je kantoorpand?

Blijkt je personeel gek te zijn op de nieuwe manier van werken? Dan kom je voor de volgende keuze te staan: wat ga je met je kantoorpand doen? Ga je de huur opzeggen of hou je het kantoor toch aan? Voor beide opties valt het nodige te zeggen. Kijk daarom goed naar je wensen, de bedrijfsvoering en de toekomst. Grote kans dat de nieuwe manier van werken in de toekomst alsmaar groter wordt.

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog