3 grootste cyberdreigingen in het dagelijks leven

De komst van het internet heeft heel wat veranderingen teweeggebracht. Helaas zijn dat niet alleen positieve veranderingen. Met de opkomst van het internet weten ook kwaadwillenden het platform te vinden. Anno 2023 hebben we steeds vaker met cybercriminaliteit te maken. Naar schatting kost het de wereldeconomie jaarlijks € 5,5 biljoen. We bespreken hier de 3 grootste cyberdreigingen in het dagelijks leven.

1. Gijzelsoftware

Binnen de Europese Unie is gijzelsoftware de grootste cyberbedreiging. Elke maand is deze vorm van cybercrime verantwoordelijk voor 10 terabyte aan gestolen data. Gijzelsoftware wordt ook wel ransomware genoemd. Het is software die op slinkse wijze via bijvoorbeeld e-mails of verouderde software op je computer binnendringt. Is je computer eenmaal besmet dan zullen bepaalde bestanden versleutelen. Alleen als je losgeld betaald zullen die gegevens weer vrijgegeven worden.

Het is niet aan te raden om losgeld te betalen, maar veel bedrijven kiezen toch voor die optie. Zonder de versleutelde gegevens kunnen ze hun werkzaamheden vaak niet voortzetten. Dit is een van de redenen dat bedrijven zo strikt zijn als het gaat om het gebruik van internet. Zo mogen vaak niet alle websites bezocht worden en moet je bij thuiswerken een VPN (Virtual Private Network) gebruiken. Een van die VPN-providers vind je hier.

2. Distributed Denial of Service (DDoS)

Als meerdere computers of netwerken proberen om een systeem over te belasten, dan noemen we dat een DDoS-aanval. Er word zoveel verkeer naar de website of het systeem gestuurd dat het niet meer in staat is normaal te functioneren.

Deze aanvallen worden bijvoorbeeld gericht op banken, webwinkels, de overheid of gameplatforms. Als gebruiker is het tijdens een DDoS-aanval haast onmogelijk om deze diensten te gebruiken. Cybercriminelen gebruiken deze methode om bedrijven af te persen. Betalen de bedrijven losgeld dan zullen ze stoppen met de aanval. 

3. Malware 

Malware is kwaadaardige software die ontworpen is om schade toe te brengen aan je computer. Malware wordt door cybercriminelen ontwikkeld om bijvoorbeeld je bankgegevens te stelen of losgeld te vragen. Deze software kan zich op verschillende manieren verspreiden. Dit zijn een aantal van die manieren:

 

  • E-mail – Als iemands e-mail is gehackt kunnen hiermee e-mails met geïnfecteerde bestanden of links worden verstuurd. 
  • Advertenties – Cybercriminelen plaatsen advertenties, als je erop klikt, wordt de malware direct op je computer gedownload. 
  • Pop-ups – Hackers plaatsen pop-ups om je aan te sporen een dreiging uit te schakelen. Klik je op de link dan wordt juist geïnfecteerde software geïnstalleerd.
  • Websites – Navigeer je naar de verkeerde website dan zal malware zich direct op je computer installeren. 

Malware is er in vele soorten en maten. De meest voorkomende vormen van malware zijn virussen, spyware en ransomware. Dit zijn een aantal van die vormen:

  • Virussen – Bedoeld om je systeem aan te tasten en bestanden te beschadigen of verwijderen. 
  • Spyware – Bedoeld om mensen te bespioneren en gegevens zoals wachtwoorden te verzamelen. 
  • Ransomware – Software die je computer of bestanden blokkeert. Alleen na betalen van losgeld wordt de toegang weer vrijgegeven. 
  • Adware – Software die zorgt dat je ongewenste advertenties ontvangt. 
  • Scareware – Software die je bang wil maken voor bijvoorbeeld een virus. Je wordt aangespoord om op een link te klikken om het probleem op te lossen. Doe je dat dan installeer je schadelijke software. 

Ben alert op cyberdreiging

Helaas kunnen we tegenwoordig niet meer onder cyberdreiging uit. Er zijn vele manieren waarop cybercriminelen hun slag proberen te slaan, het is dan ook van belang om jezelf goed te beschermen. Ben alert op de signalen en neem geen onnodige risico’s. 

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog