Werken en leren in een tijd van digitalisering

Werken en leren in een tijd van digitalisering

Een leuke en effectieve manier om jezelf te ontwikkelen is via een leerwerktraject. In deze constructie volg je onderwijs, maar tegelijkertijd leer je aanvullend in praktijksituaties op de werkvloer. Je kunt in diverse branches leren en werken en meestal biedt een leerwerktraject goede vooruitzichten op het vinden van een vaste baan. Daarnaast brengt digitalisering veel mogelijkheden met zich mee als het gaat om bijscholing, waardoor een individuele leerweg voor veel mensen een gangbare optie is.

Zelfstandig leren

Bijscholing is niet alleen iets wat gebeurt op initiatief van een werkgever. Als individu kun je deze verantwoordelijkheid ook zelf ter hand nemen en je eigen leerweg organiseren. Bovendien is dit een manier dat helemaal past binnen deze tijd. Veel mensen houden zich bezig met de ontwikkeling van competenties en de veranderingen in deze digitale wereld brengen in veel beroepen de noodzaak teweeg om blijvend te leren. Maar leren is ook gewoon leuk en via een leerwerktraject krijg je een versneld inzicht in dingen waarin je jezelf graag wilt ontwikkelen.

Leren op het werk

Bij bedrijven heersen vaak leerprocessen die op een formele manier worden uitgedacht en beheerst. Niet altijd wordt in overweging genomen dat leertrajecten ook op een informele manier toegespitst kunnen worden op individuele behoeften van medewerkers en buiten klassieke onderwijskaders kunnen vallen. Bedrijven zien leren over het algemeen niet als werk, terwijl de ontwikkeling van medewerkers juist meer bevorderd wordt als leren en werken breed geaccepteerd wordt, als beide hand in hand gaan.

Wat is een leerwerktraject?

Tijdens een werk leer traject blijf je een opleiding volgen, maar ga je tegelijkertijd aan het werk bij een bedrijf of organisatie. Je leert een vak en onder begeleiding bij een werkgever leer je de nodige praktische vaardigheden. In sectoren waar sprake is van personeelstekort maak je grote kans op een leerwerktraject, maar er worden trajecten aangeboden in veel verschillende sectoren. In principe komt iedereen in aanmerking voor een leerwerktraject, als je maar een vacature vindt die bij je past.

Beroepsbegeleidende leerweg

Een voorbeeld van een leerweg waarbij je vooral op een praktische manier leert is de beroepsbegeleidende leerweg, ofwel de BBL. Tijdens een BBL-route krijg je gewoon betaald voor de uren dat je werkt. Een beroepsgeoriënteerde leerweg zoals de BBL duurt minimaal 1 jaar tot maximaal 4 jaar en gaat gepaard met enkele lessen overdag of in de avond per week. De voorwaarde is wel dat je zelfstandig een werkgever zoekt.

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog