/

Geld lenen in 2024: De financiële tango tussen spaargelden en krediet

Ook in 2024 valt er heel wat nieuws te leren over lenen en uitlenen, want er zijn veel nieuwe regeltjes waarmee je rekening moet houden. Van een hogere maximale rente tot belangrijke gevolgen van de veranderde economische situatie en meer, hier lees je alles over lenen in 2024.

Extra energiebesparende maatregelen in 2024

Duurzaamheid is de laatste jaren alleen maar belangrijker geworden en in 2024 komt daar nog geen verandering in. Als je bijvoorbeeld van plan bent een gekochte woning duurzamer in te richten en af te werken, krijg je een hoger hypotheekbedrag dan normaal. Investeer je dit jaar in energiebesparende voorzieningen voor je woning (ook wel EBV's genaamd)? Dan mag je dit jaar tot wel 106% van de waarde van je woning lenen, tegenover de normale 100%: een flink voordeel dus.

Een hogere wettelijke rente

Een andere belangrijke evolutie in 2024 is het feit dat de maximale rente voor geldverstrekkers gestegen is. De wettelijke rente heeft een grote impact op de maximale rente die kredietverstrekkers mogen aanrekenen als ze geld uitlenen in 2024. Men berekent die rente als volgt:

de wettelijke rente + 8%

Hierdoor mag men per saldo in 2024 tot 15% rente hanteren, per jaar. Belangrijk om te weten is dat deze maximale rente niet alleen van toepassing is als je een lening aangaat via een bank of gelijkaardige instelling, maar ook in andere situaties:

  • als je in het rood staat
  • bij koop op afbetaling
  • voor een gebruikt creditcardtegoed

Let op: deze manieren om te lenen zijn vaak een stuk duurder dan je zou denken. Het loont dus de moeite om op voorhand volgende informatie te verkrijgen over de te betalen rente. Zet nooit zomaar een handtekening op een contract voor een aankoop met afbetaling. Voor meer informatie over de wettelijke rente kan je altijd terecht op de website van de belastingdienst.
 

Lenen en de toekomstige economie

In het jaar 2023 werd duidelijk dat de renteverhogingen van het jaar ervoor nog niet ten einde waren. Ook in 2024 blijft de trend bestaan en groeien. Vorig jaar zorgden die verhogingen voor een grote volatiliteit op de beurs, wat natuurlijk negatieve gevolgen had voor verschillende partijen en bedrijven. Een goed voorbeeld van zo'n fiasco was het faillissement van een paar kleinere banken in Amerika.

De gevolgen van de renteverhogingen laten zich ook op economisch vlak goed voelen. Om geld te lenen, moet je in 2024 een stuk meer betalen. Een gevolg daarvan is waarschijnlijk dat de economische groei een negatieve evolutie zal kennen. De Europese Centrale Bank (ECB) voorspelde een geringe groei van niet meer dan 0,7% voor 2023, maar voor het jaar 2024 ziet het er jammer genoeg niet veel beter uit. De maximale verwachte groei stijgt immers niet boven de 1,0% uit voor Europa.
 

Vergelijk leningen voor het beste tarief

Jezelf financieel veilig stellen als je een lening aangaat, dat kan door verschillende opties te vergelijken. Tegenwoordig bestaan er heel wat platforms die je daarbij helpen, zoals Becam. Op basis van het type lening, de tijdsduur en het te lenen bedrag vind je zo snel de beste kredietverstrekker en, ondanks de huidige economische uitdagingen, een relatief voordelige oplossing.

Laatste van Blog