Dit is wat veel ondernemers nog niet weten over de WHK beschikking

Als ondernemer moet je in feite een “jack of all trades” zijn, ofwel kennis hebben van allerlei zaken. Iets waar echter veel ondernemers niet bekend mee zijn, is de WHK beschikking. En als jij hier nog niet veel vanaf weet, dan vertellen we je in dit artikel alles wat je moet weten. Inclusief een gouden bespaartip.

Wat is een WHK beschikking?

De WHK beschikking is een document dat iedere werkgever ontvangt, waarbij WHK staat voor werkhervattingskas. De WHK is een van de werknemersverzekeringen, waarvoor je als werkgever dus een premie betaalt. 

Deze premie is gebaseerd op een aantal zaken, waaronder het risico op arbeidsongeschiktheid in het bedrijf, de grootte van de organisatie (loonsom) en de sector waarin je opereert (in totaal zijn er 67 verschillende sectoren). 

Op basis hiervan betaal je dus een premie aan de werkhervattingskas. Deze kas wordt gebruikt voor het betalen van uitkeringen, als een werknemer ziek of arbeidsongeschikt wordt. 

De WHK beschikking toont hoeveel premie je moet gaan betalen en deze berekening wordt door de Nederlandse Belastingdienst uitgevoerd. De berekening is in de praktijk wel wat ingewikkelder dan we zojuist hebben uitgelegd, waardoor het lastig is om deze zelf te controleren. Toch kan het financieel voordelig zijn om dit wel te doen, door de WHK beschikking controle uit te besteden.

Hoe weet je of de WHK beschikking klopt?

Onderzoek van Acture heeft uitgewezen dat in 70% van alle gevallen de WHK beschikking niet juist is berekend. Iets dat veel ondernemers zich niet realiseren, aangezien je van de Belastingdienst zou verwachten dat dit correct is gedaan. Het kan dus zijn dat de premie die je betaalt te hoog is, wat met name op de lange termijn een kostenpost is die onnodig kan oplopen. 

Veel werkgevers kiezen er dan ook voor om de WHK beschikking te laten controleren door een specialist. Veelal op basis van een “no cure, no pay” principe. Je betaalt dan enkel als je uiteindelijk minder premie moet betalen en de WHK beschikking dus onjuist is. Is het verschil minimaal, of is de WHK beschikking toch juist? Dan betaal je dus niets voor deze controle. 

Wel of geen eigenrisicodrager?

Hoewel het dus belangrijk is om de WHK beschikking te (laten) controleren, is het tevens goed om te weten dat de premie ook verschilt op basis van het wel of niet eigenrisicodrager zijn. Als je eigenrisicodrager bent, betekent dit dat je minder premie betaalt. Je bent dan echter ook verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de uitkeringen en re-integratie van werknemers die arbeidsongeschikt raken of ziek worden. Hiervoor is dan weer de mogelijkheid om een verzekering af te sluiten, waarbij deze eventuele kosten geheel of gedeeltelijk worden gedekt (indien nodig). 

Wel of geen bijdrage via de werknemer?

Tot slot is er de mogelijkheid om de WHK premie deels in te houden op het loon van een werknemer met een arbeidscontract, waardoor deze voor jou als werkgever lager ligt. Hiervoor gelden specifieke regels en dit dient te worden vermeld op de loonstrook. Ook dit zijn overigens zaken waarover je je als werkgever kunt laten adviseren door een deskundige partij.

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog