De toekomst van zakelijk glasvezel

Glasvezel en razendsnel internet, die twee gaan altijd samen. Glasvezel bestaat uit een flinterdunne draad van glas, waar laserlicht doorheen gaat. Dit betekent niet alleen betrouwbaar en snel internet, maar ook digitaal bellen én stabiele televisie. Steeds meer bedrijven kiezen voor zakelijk glasvezel, maar komt er in de toekomst iets anders?

Wat bedrijven aan glasvezel hebben

Bij glasvezel internet draait het om hoge snelheden. Downloadsnelheden gaan tot wel 10 Gbps. Voor veel bedrijven zijn hoge downloadsnelheden belangrijk. Het zorgt dat medewerkers efficiënt kunnen werken. Bestanden zijn in slechts enkele seconden te downloaden, daar waar dit met een standaard internetverbinding een stuk langzamer gaat.

Zowel de up- en downloadsnelheid zijn hetzelfde. Iets downloaden duurt net zo lang als iets versturen. Hierdoor werken personeelsleden zonder vertraging.

Met zakelijk internet op basis van glasvezel ben je altijd online. Zelfs als een vaste verbinding het even niet doet, blijf je online verbonden. Bovendien is zakelijk glasvezel vaak goedkoper en zijn de kosten zakelijk aftrekbaar. Ook profiteer je van fiscale voordelen.

Toenemende vraag naar zakelijke glasvezel

Glasvezel internet is vele malen sneller dan DSL of een coax verbinding. Dit is vooral handig voor bedrijven die gebruikmaken van cloud oplossingen. Het ophalen van bestanden duurt nog maar een fractie van wat het vroeger was. Bovendien is het internet over glasvezel veel stabieler. Daar komt nog bij dat glasvezel nauwelijks gevoelig is voor weersomstandigheden. Uitval zal dan ook niet zo snel plaatsvinden.

De vraag naar zakelijke glasvezelaansluitingen is de afgelopen jaren hard gestegen. Dit zal in de toekomst alleen maar toenemen. Mede omdat het een must voor een moderne toekomstbestendige werkplek is.

Overstappen van privé- naar zakelijk internet als zzp'er

Grote bedrijven kiezen vaak direct voor zakelijke glasvezel, mits dit beschikbaar is. Ook als zzp'er is het mogelijk om van een particulier internetabonnement naar zakelijke glasvezel over te stappen. Deze zakelijke kostenpost is aftrekbaar van de inkomsten. Wel moeten zzp'ers een inschatting maken van het percentage privégebruik, en dit eenmaal per jaar in de btw-aangifte en de boekhouding corrigeren.

Heeft zakelijk glasvezel de toekomst?

Eind 2023 is glasvezel nog niet overal in Nederland beschikbaar. De helft van de Nederlandse huishoudens én bedrijven is aangesloten op het glasvezelnetwerk. Dit moet in 2025 op ruim 85% uitkomen.

Het glasvezelnetwerk blijft zich in Nederland uitbreiden. Hier zit nog zeker toekomst in. De vraag is of we hierna wat anders kunnen verwachten. Voorlopig niet, glasvezel is de meest snelle vorm van internet. Het zal de standaard internetverbindingen verdringen. Oftewel: zakelijke glasvezel is snel, stabiel en toekomstbestendig.

De uitdagingen voor zakelijke glasvezel

De grootste uitdaging zit hem in het zo snel mogelijk uitbreiden van het glasvezelnetwerk, en ervoor zorgen dat andere bedrijven zich hierop aan kunnen sluiten. Dit maakt het zakelijk internetverkeer er een stuk sneller en betrouwbaarder op.

Aanbieders in Nederland

Ondernemers hebben de keuze uit verschillende glasvezel internetaanbieders. Niet alleen werken KPN en Odido aan uitbreiding van het glasvezelnetwerk, steeds meer providers bieden zakelijk glasvezel via het bestaande netwerk aan. Let goed op het verschil tussen zakelijk- en particulier internet: het abonnement moet op naam van het bedrijf staan, om kosten aftrekbaar te maken.

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog