Burn-out en stress: herken de symptomen en voorkom het

Stress is iets van deze tijd: drukbezette ouders die daarbij ook nog eens een heel intensieve carrière hebben, het is niet bepaald een formule waar je op de lange termijn gezonder van wordt. Hoewel tijdelijke stress in zekere zin kan helpen om te blijven functioneren, bestaat de kans dat je uiteindelijk in een burn-out terechtkomt.

Wat is een burn-out, wat zijn de belangrijkste symptomen en hoe kan je het voorkomen? Lees verder voor meer informatie en tips!

Stress of een burn-out: wat is het verschil?

Het menselijke lichaam is een geniaal organisme op zoveel verschillende vlakken. Een daarvan is het feit dat we op fysiek en mentaal niveau tijdelijk goed kunnen blijven functioneren, zelfs als we te weinig slapen, veel druk ervaren en bijvoorbeeld niet gezond eten en te weinig drinken. In dergelijke situaties maakt ons lichaam immers cortisol en adrenaline aan, twee stresshormonen die ons gaande houden tijdens zware periodes.

Er is natuurlijk wel een addertje onder het gras: het lichaam kan door de productie van die stresshormonen als het ware energie 'lenen', maar die energie moet later natuurlijk wel terugbetaald worden. Voeg in: de crash die je voelt na een erg drukke periode op het werk of als koffie drinken geen effect meer heeft. Als je in dergelijke situaties nog altijd niet voldoende rust neemt, kom je in een burn-out terecht.

Kortom, een burn-out komt voor wanneer je lichaam langdurig meer stress ervaart dan het aankan.

Wat zijn de symptomen van een burn-out?

Hoe herken je een burn-out? Dit zijn de belangrijkste symptomen:

  • Langdurige en aanhoudende vermoeidheid
  • Prikkelbaarheid
  • Geheugenproblemen
  • Hoofd- en nekpijn
  • Versnelde hartslag

Houd er rekening mee dat niet al deze klachten altijd wijzen op een burn-out. Het is dan ook aangeraden om eerst een specialist te consulteren, die een nadere beoordeling kan doen van jouw specifieke gezondheidssituatie. Is de conclusie dat je effectief aan een burn-out lijdt? Dan zal een stress en burnout coach je helpen om er iets aan te doen.

Wat kun je doen aan een burn-out?

Hoewel de hulp van een specialist in veel gevallen onmisbaar is om van een burn-out af te geraken, zijn er ook een aantal zaken die je zelf kunt doen. Hieronder enkele tips:

1. Werk aan je slaap

Tijdens de slaap herstelt het lichaam zich en krijgen de hersenen de kans om een reset uit te voeren. Een goede nachtrust is ook essentieel om de productie van cortisol een halt toe te roepen en vermoeidheid tegen te gaan.

2. Beweeg regelmatig

Regelmatig sporten is een van de beste dingen die je kunt doen om je algemene cortisolniveau te verlagen, beter te slapen en je cognitieve capaciteiten te verbeteren. Kortom, wie niet sport, loopt een veel groter risico op aanhoudende stress en burn-out.

3. Zoek hulp bij familie

Vaak is een burn-out het gevolg van een situatie waarin er op de persoon in kwestie een heel hoge druk komt te liggen. Een overmaat aan verantwoordelijkheden, deadlines en kopzorgen werkt al snel langdurige stress in de hand. Zoek praktische en mentale steun bij familieleden, vrienden of een stress- en burnout coach om die druk wat te verlagen en zo een burn-out te voorkomen.

Geef burn-out geen kans, met professionele hulp

Ben je toe aan burn out herstel of wil je er een vermijden? Dan is professionele hulp in veel gevallen een must. Een gezonde levensstijl, maar ook bijvoorbeeld een stress- en burnoutcoach kunnen je daar alvast bij helpen!

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog