Beveiligingsfuncties van verschillende aanbieders

Cloud opslag wordt steeds vaker gebruikt om bestanden veilig en toegankelijk te bewaren. Verschillende aanbieders hanteren diverse beveiligingsmaatregelen om gegevens te beschermen tegen cyberdreigingen. Hieronder bespreken we enkele belangrijke functies die helpen bij het beveiligen van je data.

Twee-factor-authenticatie voor extra bescherming

Twee-factor-authenticatie (2FA) is een extra beveiligingslaag naast je wachtwoord. Bij het inloggen moet je niet alleen je wachtwoord invoeren, maar ook een unieke code die je ontvangt via sms, e-mail of een authenticator-app.

Cloud opslag diensten zoals Google Drive, Dropbox en OneDrive bieden 2FA aan om ongeautoriseerde toegang te voorkomen. Zelfs als je wachtwoord wordt buitgemaakt, kan een hacker niet zomaar in je account zonder de verificatiecode. Het inschakelen van deze functie is een eenvoudige manier om je bestanden beter te beschermen.

Hoe verschillende aanbieders jouw data beschermen

Verschillende aanbieders maken gebruik van encryptie om gegevens veilig te houden. End-to-end encryptie zorgt ervoor dat bestanden worden versleuteld voordat ze worden geüpload en pas weer ontsleuteld wanneer jij of een geautoriseerde gebruiker ze opent.

Apple's iCloud biedt optionele geavanceerde encryptie waarbij zelfs Apple geen toegang heeft tot de bestanden. Google Drive en OneDrive gebruiken encryptie, maar beheren zelf de sleutels. Diensten zoals Tresorit en Sync.com staan bekend om hun sterke beveiliging en end-to-end encryptie. Het kiezen van de juiste aanbieder hangt af van hoe belangrijk privacy en beveiliging voor jou zijn.

Wat te doen bij een datalek in de cloud

Een datalek kan ervoor zorgen dat vertrouwelijke informatie in verkeerde handen valt. Mocht een cloud opslag dienst getroffen worden door een lek, dan is het belangrijk om direct actie te ondernemen.

Controleer of je gegevens zijn gelekt via websites zoals "Have I Been Pwned". Wijzig direct je wachtwoord en activeer 2FA als je dat nog niet had gedaan. Het maken van regelmatige back-ups op een extra locatie, zoals een externe harde schijf, helpt om verlies van belangrijke bestanden te voorkomen.

De rol van firewalls en antivirussoftware

Naast de beveiligingsmaatregelen van cloud opslag diensten, is het verstandig om extra bescherming toe te voegen. Firewalls en antivirussoftware helpen om ongewenste toegang en malware te blokkeren.

Firewalls controleren het internetverkeer en zorgen ervoor dat alleen veilige verbindingen worden toegestaan. Dit vermindert de kans op hacks en datadiefstal. Antivirussoftware kan schadelijke bestanden detecteren voordat ze worden geüpload. Sommige cloud opslag diensten, zoals Google Drive, scannen automatisch op virussen, maar het gebruik van een eigen antivirusprogramma biedt extra zekerheid.

 

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog