Zo heb je als ondernemer je online beveiliging op orde

De digitalisering rukt steeds verder op. Grote kans dat jij als ondernemer ook veel online doet. Van het verkopen van je producten in een webshop tot je administratie inleveren bij je boekhouder. Handig. Maar er kleven ook risico’s aan. Want gevoelige bedrijfsinformatie en klantgegevens liggen zo voor hackers potentieel voor het oprapen. Daarom is het cruciaal dat je als ondernemer goed op de hoogte bent van alle ontwikkelingen op het gebied van online beveiliging en je systemen daarop afstemt. Deze tips helpen je daarbij.

Zorg voor bewustwording van medewerkers

Allereerst: zorg dat je medewerkers regelmatig een briefing of training ontvangen over de allernieuwste online bedreigingen. Zodat ze weten dat ze niet zomaar op een link in een e-mail moeten klikken, hoe betrouwbaar die er ook uitziet. En dat ze ook niet op hun werkcomputer online spelletjes moeten spelen, ook al is het volgens hen in het beste casino online. Menselijke fouten vormen vaak de zwakste schakel in de beveiligingsketen van een bedrijf, dus zorg dat je medewerkers goed op de hoogte en alert zijn.

Investeer in actuele beveiligingstechnologieën

Zorg dat je beveiligingsinfrastructuur up-to-date is en voorzien van de nieuwste technologieën, zoals geavanceerde firewalls, de meest recente versies van antivirusprogramma’s en beveiligde internetverbindingen.

Implementeer overal tweefactorauthentificatie

Tegenwoordig kun je eigenlijk niet meer volstaan met inloggen in de systemen of accounts met louter een inlognaam en wachtwoord. Als er ook maar één wachtwoord van één van je medewerkers gehackt is, kun je al enorme problemen verwachten. Tweefactorauthentificatie zorgt voor een extra beveilingslaag bij het inloggen, doordat je een code naar je gekoppelde telefoon krijgt gestuurd bijvoorbeeld. Alleen ná het intikken van die code heb je pas toegang tot je account.

Voer regelmatig beveiligingsaudits uit

Voer periodieke beveiligingsaudits uit om zwakke punten in de computersystemen te identificeren en indien nodig te verhelpen. Zoals het controleren van netwerkconfiguraties, het uitvoeren van software-updates en het checken van toegangsrechten.

Versleutel alle gegevens

Zorg ervoor dat alle gevoelige bedrijfsinformatie en klantgegevens worden versleuteld. Dit is wederom een extra beschermingslaagje, dat zeker van pas komt als gegevens in verkeerde handen terechtkomen.

Wees op de hoogte van alle wet- en regelgeving

Van gegevensbescherming en AVG tot online privacy: zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de allerlaatste wet- en regelgeving. En zorg ervoor dat je bedrijf aan alle vereisten voldoet om boetes te voorkomen.

Bied beveiligde betaalmethoden aan

Heb je een webshop? Of bied je andere diensten aan die mensen online kunnen betalen? Zorg dan voor beveiligde betaalmethoden, om de financiële gegevens van klanten te beschermen.

Ontwikkel een incidentenresponsplan

Zorg dat er een gedetailleerd incidentresponsplan wordt ontwikkeld, zodat iedereen weet wat er moet gebeuren mócht er een beveiligingsinbreuk plaatsvinden. Snelle actie kan namelijk de schade behoorlijk beperken.

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog