Werk vinden na de mbo-opleiding? Dit zijn 5 manieren hoe je dat zó regelt!

In de huidige arbeidsmarkt kan het vinden van een baan na het afronden van een mbo-opleiding soms even lastig zijn. Werkgevers kunnen vragen naar kandidaten met ervaring, maar hoe krijg je ervaring als je net bent afgestudeerd? Gelukkig zijn er verschillende manieren om je kansen op werk te vergroten en je carrière een vliegende start te geven. In dit artikel behandelen we vijf manieren om werk te vinden na het afronden van een mbo-opleiding.

Stage lopen tijdens je opleiding

Een van de beste manieren om ervaring op te doen en je kansen op werk te vergroten is door tijdens je mvk opleiding stage te lopen. Tijdens een stage krijg je de kans om te werken in een echt bedrijf en praktijkervaring op te doen. Dit kan niet alleen helpen bij het opbouwen van je cv, maar ook bij het ontwikkelen van relevante vaardigheden en het opbouwen van een professioneel netwerk. Veel werkgevers zijn bereid om afgestudeerden in dienst te nemen die al ervaring hebben opgedaan tijdens hun opleiding.

Netwerken

Netwerken is een essentieel onderdeel van het vinden van werk na het afronden van een mbo-opleiding. Maak gebruik van je contacten, zowel binnen als buiten je opleiding. Praat met docenten, medestudenten en mensen uit het werkveld. Zij kunnen je mogelijk in contact brengen met potentiële werkgevers of je waardevol advies geven over het vinden van werk. Daarnaast kan het ook lonen om lid te worden van professionele organisaties of deel te nemen aan vakbeurzen en netwerkevenementen. Door actief te netwerken vergroot je je kansen op het vinden van werk aanzienlijk.

Solliciteren op startersfuncties

Hoewel veel werkgevers ervaring vragen, zijn er ook startersfuncties beschikbaar speciaal voor pas afgestudeerden. Deze functies zijn vaak gericht op het opleiden en ontwikkelen van jong talent. Het kan lonend zijn om op deze functies te solliciteren, zelfs als je niet volledig voldoet aan de gestelde eisen. Laat zien dat je gemotiveerd bent, bereid bent om te leren en jezelf verder wilt ontwikkelen. Een werkgever kan bereid zijn om in jou te investeren als hij ziet dat je potentieel hebt.

Verbeter je cv en sollicitatievaardigheden

Een goed cv en sterke sollicitatievaardigheden kunnen het verschil maken bij het vinden van werk na je mbo-opleiding. Zorg ervoor dat je cv up-to-date is en benadruk je relevante ervaring, vaardigheden en prestaties. Pas je cv aan op de specifieke functie waarop je solliciteert en maak gebruik van actiegerichte taal. Daarnaast is het belangrijk om je sollicitatievaardigheden te ontwikkelen. Oefen het schrijven van sollicitatiebrieven en bereid je goed voor op sollicitatiegesprekken. Het tonen van je enthousiasme, motivatie en kennis over het bedrijf kan een positieve indruk achterlaten bij potentiële werkgevers.

Blijf leren en jezelf ontwikkelen

Het volgen van een mbo-opleiding zoals een ep opleiding is slechts het begin van je educatieve reis. Om je kansen op werk te vergroten, is het belangrijk om jezelf voortdurend te blijven ontwikkelen. Dit kan door het volgen van aanvullende cursussen, workshops of het behalen van extra certificaten. Daarnaast kan het ook nuttig zijn om je vaardigheden te verbeteren door middel van vrijwilligerswerk of het opzetten van een eigen project. Door te laten zien dat je bereid bent om te blijven leren en jezelf te verbeteren, vergroot je je kansen op het vinden van werk na je mbo-opleiding.
 

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog