/

Waarom heb je als ondernemer een zakelijke rekening nodig?

In de algemene voorwaarden van veel banken staat dat je een privérekening niet voor zakelijke doeleinden mag gebruiken. Doe je dit toch? Dan loop je vroeg of laat misschien tegen de lamp, want banken voeren steekproefsgewijs controles uit. Als je betrapt wordt, moet je alsnog een zakelijke rekening openen. Daarom kun je dit beter direct doen als je voor jezelf begint. Omdat zo’n rekening geld kost, vraag jij je misschien af of je hem echt nodig hebt. In deze tekst vertellen wij je waarom iedere ondernemer in onze ogen een zakelijke rekening nodig heeft.

Geldstromen lopen niet langer door elkaar

Het lijkt handig om je privérekening voor je bedrijf te gebruiken, maar eigenlijk is dit het helemaal niet. Zakelijk geld en privégeld lopen dan immers door elkaar. Je gebruikt de rekening zowel om de wekelijkse boodschappen als leveranciers te betalen. Door het grote aantal transacties verlies je waarschijnlijk al snel het overzicht op je financiën. Bovendien kan het je veel extra tijd kosten. Heb je bijvoorbeeld informatie nodig over een specifieke transactie en wil je deze erbij pakken? Dan moet je hem eerst zien te vinden. Omdat zakelijke en particuliere transacties door elkaar lopen, kan dit een hels karwei zijn.

Open je een bedrijfsrekening? Dan hoef je hier niet bang voor te zijn. Je gebruikt deze rekening immers alleen voor je bedrijf. Je betaalt er niet alleen leveranciers mee, maar laat klanten er ook geld op storten voor geleverde producten en/of diensten. Doordat het alleen om zakelijke bij- en afschrijvingen gaat, worden je financiën een stuk overzichtelijker.

Boekhouden kost je minder tijd

Boekhouden is iets waar de gemiddelde ondernemer het liefst zo weinig mogelijk tijd aan besteedt. Geldt dit ook voor jou? Dan heb je misschien een boekhouder die dit allemaal voor je doet. Je hoeft zo zelf nauwelijks om te kijken naar je administratie, maar hier betaal je vaak een behoorlijke prijs voor. Daarom kunnen wij ons goed voorstellen dat je het liever zelf doet. Gelukkig kan dit vandaag de dag prima, want je kunt een boekhoudprogramma gebruiken.

Maak je gebruik van een boekhoudprogramma? Dan is het zeker handig om een zakelijke rekening te openen. Als je het juiste pakket kiest, kun jij je bedrijfsrekening aan dit programma koppelen. Transacties worden dan automatisch ingelezen, waardoor je ze niet langer handmatig in hoeft te voeren. Boekhouden kost je op deze manier minder tijd. Wil je online een zakelijke rekening openen? Let er dan goed op dat niet ieder pakket een boekhoudkoppeling heeft.

Je straalt professionaliteit uit

Als ondernemer wil je professioneel overkomen. Er zijn verschillende zaken die je hier een handje bij kunnen helpen, waaronder een zakelijke rekening. Helaas zien veel ondernemers dit (nog) niet in. Daarom leggen wij je hier kort uit hoe een bedrijfsrekening bijdraagt aan de professionaliteit van je bedrijf. In tegenstelling tot een particuliere rekening staat een zakelijke rekening niet op naam van een persoon. Deze rekening is namelijk gekoppeld aan jouw bedrijfsnaam.

Betaal je facturen of maken andere mensen geld naar je over? Dan zien zij de naam van jouw bedrijf bij de transactie staan. Dit oogt een stuk professioneler dan wanneer er een persoonsnaam bij staat. Bovendien zorgt dit voor minder onduidelijkheid. Een transactie met bedrijfsnaam is direct te herleiden en dat geldt niet altijd voor een transactie met persoonsnaam.

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog