Sealen en beschermen: zo houd je je spullen veilig

Een product als voedsel wil je natuurlijk zo lang mogelijk vers houden. Daarom is het belangrijk om schone producten op de juiste manier te bewaren. Hier kun je eenvoudig voor zorgen door ze te sealen. Dit proces zorgt ervoor dat het eten langer zijn kwaliteit kan behouden en dat het optimaal beschermd is tegen invloeden van buitenaf.

Wat is sealen en beschermen?

Bij het sealen van voedsel of andere producten wordt de inhoud in een speciaal zakje of in buisfolie geplaatst, waarna het sealapparaat de lucht er met hoge kracht uit zuigt. Tegelijkertijd wordt de verpakking door het apparaat ook hermetisch afgesloten. Dit gebeurt via een thermische verzegeling. Hierbij wordt het sealzakje als het ware dichtgesmolten, maar dan zonder het product in het zakje aan te tasten. Hiermee is het een hele veilige manier om voedsel te bewaren. Natuurlijk kun je de methode ook gebruiken voor andere producten die schoon en veilig moeten blijven. Denk aan steriele medische accessoires, elektronica of andere producten die beschermd nodig hebben tegen vocht en onzuivere lucht.

Waarom is sealen en beschermen belangrijk?

Eten sealen en beschermen is zeker in deze tijd een heel goed idee. Steeds meer mensen zoeken naar manieren om duurzamer bezig te gaan, zowel privé als op het werk. Door eten in de juiste porties te sealen kun je ze eenvoudig bewaren in de koelkast of diepvries, waardoor je voedselverspilling tegengaat. Doordat je gesealde bewaarzakje hermetisch afgesloten is, kunnen er geen bacteriën of ziekteverwekkers bij het product komen. Kies je voor vacumeren en sealen? Dan zijn je producten helemaal luchtdicht verpakt. Hierdoor nemen ze minder ruimte in en krijgen ze vrijwel geen kans om te bederven. Wil je het product gaan opwarmen? Dan kan dit in veel gevallen gewoon in de (intacte) verpakking, via sous-vide koken.

Welke soorten sealapparaten en beschermhoeken zijn er?

Wil je zelf een sealapparaat aanschaffen? Dan is het goed om vooraf te bepalen hoe vaak je hem nodig hebt en vooral ook voor welke producten je hem gaat gebruiken. Iemand die zo nu en dan wat kleine producten sealt voor thuisgebruik heeft natuurlijk een ander apparaat nodig dan een chef van een groot restaurant waar elke dag tientallen of honderden kleine en grote porties in een beschermende sealverpakkingen gaan. Naast een verschil in formaat is er bij sealapparaten ook een verschil in werking. De heatsealer is als hij aanstaat altijd warm, terwijl de impulssealer voor elk gebruik opnieuw verhit wordt. Om ervoor te zorgen dat je altijd de juiste verpakking hebt en geen materiaal verspilt, kun je sealzakken en buisfolie kopen in allerlei formaten. Gaan de sealzakken in dozen? Dan is het goed om beschermhoeken toe te voegen. Je plaatst ze aan de buitenkant van de doos. Deze beschermhoeken voorkomen dat een doos beschadigd raakt door de omsnoeringsbanden die vaak strak om de doos worden aangebracht. De beschermhoeken zijn verkrijgbaar voor zowel rechte stukken als de hoeken van de doos.

Ben je benieuwd of een sealapparaat ook bij jou thuis of op het werk van pas kan komen? Oriënteer je dan gewoon eens online. Je zult al snel de vele voordelen ontdekken van deze handige en veilige manier van verpakken.

Laatste van Blog