De wet over toiletten op kantoor hoe zorg je dat je je eraan houdt

De wet over toiletten op kantoor: hoe zorg je dat je je eraan houdt?

Als werkgever komt er meer kijken bij het beheren van een werkplek dan enkel loonadministratie of bedrijfsvoering. Ook op het gebied van werkplekken zijn er strenge regels, zelfs als het gaat om toiletvoorzieningen. De Arbowet verplicht je namelijk te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving voor je werknemers, en sanitaire voorzieningen zijn daar een belangrijk onderdeel van. In dit artikel lees je hoe je ervoor zorgt dat je voldoet aan de wetgeving rondom toiletten op kantoor.

Genoeg toiletten voor je werknemers

De wet is duidelijk over het aantal toiletten dat beschikbaar moet zijn op de werkvloer. Het Arbobesluit stelt dat er minimaal één toilet moet zijn per 15 werknemers. Dit betekent dat je twee toiletten beschikbaar moet stellen, zodra je 16 medewerkers hebt. Voor bedrijven met meer dan tien werknemers wordt aangeraden om aparte toiletten te hebben voor mannen en vrouwen.

Toegankelijkheid voor iedereen

Iedere werknemer, inclusief die met een beperking, moet toegang hebben tot een toilet. In sommige situaties kan er daarom een integraal toegankelijk toilet (ook wel MIVA-toilet of gehandicapten-toilet) nodig zijn. De wetgeving rondom de afmetingen van deze toiletten is opgenomen in het Bouwbesluit. Voor MIVA-toiletten gelden speciale afmetingen van minimaal 1,65 x 2,2 meter, zodat ook medewerkers met een beperking deze kunnen gebruiken.

Het belang van schoonmaak en hygiëne

Naast de beschikbaarheid van voldoende toiletten, speelt ook de gezondheidsleer een belangrijke rol. Hoewel er geen harde wettelijke verplichtingen zijn rondom de hygiëne, is het natuurlijk niet de bedoeling dat er een zwerm rioolvliegjes ontsnapt wanneer je de deur naar het toilet opent.

Bij een minimale bezetting wordt geadviseerd om de toiletten ten minste één keer per week schoon te maken. Zijn er meer werknemers of is er sprake van drukte, dan is een frequenter schoonmaakschema noodzakelijk. Ontstaat er een probleem met de riolering – zoals een verstopt toilet – dan is het van enorm belang om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Wat te doen als een toilet onbruikbaar is?

Een verstopte of kapotte sanitaire voorziening mag geen belemmering vormen voor de basisbehoeften van je medewerkers. Dit wordt als een fundamenteel recht beschouwd. Ontstaan er rioolproblemen waardoor je werknemers niet naar het toilet kunnen? Ontstop je wc dan snel met deze tips van de expert, of neem direct contact op met een ontstopper of rioolspecialist om het probleem te verhelpen.

Elke werknemer heeft het recht om zonder problemen naar het toilet te kunnen gaan. Als dit niet goed geregeld is, kan dat problemen opleveren met instanties zoals de Arbeidsinspectie. Zorg er daarom voor dat je toiletten altijd schoon en bruikbaar zijn.

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog