Wat zijn dé 5 oplossingen voor een tekort aan IT-personeel
/

Wat zijn dé 5 oplossingen voor een tekort aan IT-personeel?

Het kan nogal verschillen hoe makkelijk of moeilijk je aan je personeel komt. Het ene moment liggen goeie medewerkers bijna voor het oprapen (er is veel aanbod), het andere moment weet je niet hoe je je vacatures moet invullen en zijn noodgrepen nodig. Ook als je regelmatig IT-personeel zoekt, zit je vast vaak in dat schuitje. Een bedrijf die daarbij kan helpen is Outtask.nl. Zonder voldoende en kwalitatief goede IT-medewerkers draait geen enkel bedrijf naar behoren. Je kunt immers zoveel automatiseren als je maar wil: zonder de juiste IT-krachten loopt het al snel in de soep.

Goede opleiding of training on the job?

Het liefst heb je natuurlijk IT-personeel dat een goeie opleiding heeft gehad. Een beetje inwerken zorgt ervoor dat nieuw aangenomen IT’ers snel en volledig inzetbaar zijn. Maar wat nu als de markt tegenzit en je die vacatures maar niet ingevuld krijgt? Dan kan je natuurlijk ook iemand aannemen die nog niet de gewenste opleiding heeft, maar in wie je wel potentie ziet om dat niveau te halen. Je moet dan wel iemand in huis hebben die degene incompany kan opleiden. Een andere mogelijkheid is een IT-opleider in huis halen die mensen op het gewenste niveau kan brengen. Dat kost een paar centen, maar die investering betaalt zich terug doordat de achterstanden op IT-gebied niet verder oplopen.

Zoek samenwerking

Wat je niet in huis hebt, kan je ook op andere manieren in huis krijgen. Denk bijvoorbeeld aan samenwerking, in de breedst mogelijke zin. Zo zijn er altijd scholen die plekken zoeken waar hun leerlingen of studenten in de praktijk kunnen toepassen wat ze tijdens hun opleiding leren. Een student die kans geven, kan ook betekenen dat diegene productief voor jou wordt. Niet in het eerste begin, maar later steeds meer. Bij zo’n samenwerking hebben zowel de student, jouw organisatie als de school baat. Hoe vruchtbaar kan het zijn? Bedenk ook dat deze studenten tot jouw toekomstige IT-personeel kunnen gaan horen.

De wereld is groter dan jouw bedrijf en vestigingsplaats

Mede door internet worden onze leef- en zakelijke wereld steeds groter. Waar lang geleden China voor ons heel ver weg was, kan je er nu binnen een paar seconden contact mee krijgen. Uiteraard niet met de insteek om Chinees IT-personeel naar Europa te halen (hoewel daar niets mis mee is). Maar er kan zoveel met remote werken. Denk aan de situatie dat we met z’n allen vanuit huis werkten en de IT-ondersteuning ook vlotjes verliep. Dus ook een IT’er aan de andere kant van de wereld kan prima voor jouw onderneming werken, een tijdsverschil buiten beschouwing gelaten.

Uitbesteden?

Tot slot, als het dan echt niet lukt om goed IT-personeel te vinden: je kan ook werkzaamheden uitbesteden. Zo kan je bepaalde beheerswerkzaamheden van systemen ook laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Dat geeft je ook nog eens een bepaalde vrijheid: als je weer voldoende eigen capaciteit hebt, neem je die taken weer in eigen handen.

Vennoot richt zich op de thema's ondernemen en algemene geldtips. Je vindt dus altijd wel inspirerende artikelen op onze site, of je nu ondernemer bent of omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op bepaalde uitgaven. Kijk gerust even rond.

Laatste van Blog