Als bedrijf ben je verplicht om je afval te scheiden en op de juiste manier af te voeren. Dit doe je door een contract te sluiten met een erkende afvalinzamelaar of via je gemeente. Maar hoe werkt dat precies met afvalverwerking voor bedrijven? Wat zijn je opties? In principe zijn er drie opties: een afvalcontainer huren, gebruik maken van een particuliere inzamelaar of op laten halen door de gemeente.
Een afvalcontainer huren
Ongeacht het type afval dat je hebt, er is altijd een passende container te huur. Of het nu gaat om grofvuil, bouw- en sloopafval, houtafval of groenafval, er zijn containers in verschillende formaten, zodat je er altijd een kunt vinden die geschikt is voor jouw project. Zo kun je bijvoorbeeld een rolcontainer huren van Spelt.nl. De kosten voor het huren van een container zijn meestal een vast bedrag, afhankelijk van het type afval, de locatie en het gewicht. Het is echter belangrijk om goed op te letten wat er wel en niet in de container mag. Bij bouw- en sloopafval kun je bijvoorbeeld materialen zoals hout, plastic, papier, steen en metaal kwijt. Maar zaken zoals gevaarlijk afval, elektronica, asbest, dakbedekking en matrassen zijn niet toegestaan en worden gezien als vervuilende materialen. Het toevoegen van dit soort afval kan leiden tot extra kosten. Kies bij voorkeur een bedrijf dat het afval op een milieuvriendelijke manier verwerkt en zoveel mogelijk materialen recyclet of hergebruikt. Dit draagt bij aan het verminderen van de ecologische impact.
Via een particulier
Naast een container huren van Spelt kun je ook een overeenkomst aangaan met een erkende afvalinzamelaar die is opgenomen in de VIHB-lijst. Deze bedrijven hebben de bevoegdheid om bedrijfsafval op te halen en af te leveren bij officiële verwerkingsinstallaties. Belangrijk is dat wanneer je je afval laat ophalen door zo'n inzamelaar, je dit vastlegt in een afvalstoffenregistratie. Als je zelf bedrijfsafval verwerkt, transporteert of verwijdert, ben je verplicht om een administratie bij te houden. Dit betekent dat je gegevens zoals overeenkomsten, transportdocumenten en facturen zorgvuldig moet registreren en minstens vijf jaar bewaart. Voor specifieke locaties, zoals stortplaatsen en verbrandingsinstallaties, is het noodzakelijk om het afval te rapporteren aan het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen (LMA) via het AMICE-systeem. Daarbij voer je bijvoorbeeld je verwerkersnummer en het afvalstroomnummer in. Ook het afvoeren van afval van schepen moet worden gemeld bij het LMA via een S-formulier. Schepen moeten daarnaast een olieafgifteboekje aan boord hebben, waarvan de inhoud zes maanden bewaard moet blijven.
Via de gemeente
Een alternatief is om je bedrijfsafval door de gemeente te laten ophalen, maar dit kan alleen als je afval overeenkomt met huishoudelijk afval. Sommige gemeenten bieden deze service aan, maar je moet hiervoor wel reinigingsrecht betalen. Het is verstandig om bij je gemeente na te vragen of deze regeling voor jouw bedrijf van toepassing is. Houd er echter rekening mee dat gemeenten niet verplicht zijn bedrijfsafval op te halen, zelfs niet als je als zzp’er vanuit huis werkt. Reinigingsrecht is iets anders dan afvalstoffenheffing, die bedoeld is voor het ophalen van huisafval. De kosten van het reinigingsrecht verschillen per gemeente en kunnen afhankelijk zijn van het aantal adressen, het aantal containers of het gewicht van het afval. In sommige gevallen betaal je afvalstoffenheffing, ook al heb je geen huisafval. Als de gemeente geen mogelijkheid biedt om je bedrijfsafval op te halen, zul je zelf een contract moeten afsluiten met een erkende afvalinzamelaar. Ben je het niet eens met de opgelegde reinigingsrecht- of afvalstoffenheffing? Dan kun je bezwaar indienen bij de gemeente.