Een merknaam speelt een belangrijke rol in het onderscheiden van jouw bedrijf, product of dienst. Door je merk te registreren, voorkom je dat anderen binnen een specifieke regio jouw naam, logo of zelfs een unieke kleur mogen gebruiken. Merkregistratie biedt een breed scala aan bescherming en kan van toepassing zijn op bijvoorbeeld logo’s, verpakkingsvormen en kenmerkende kleurcombinaties die jouw merk uniek en herkenbaar maken.
Merkregistratie in Nederland, of in de gehele EU?
Waar jouw merknaam precies beschermd is, hangt af van waar je deze registreert. Veel ondernemers starten met merkregistratie in de Benelux via het BOIP (Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom). Na een grondige controle en vergelijking met bestaande merken krijg je tien jaar exclusief recht op je geregistreerde naam, logo, verpakkingsvorm of kleur. Deze rechten kun je onbeperkt verlengen, dus vergeet niet om op tijd je merkregistratie te vernieuwen.
Wil je jouw merk echter in de gehele Europese Unie beschermen? Dan kun je daarvoor terecht bij het EUIPO (European Union Intellectual Property Office). Dit levert je een Uniemerk op, waarmee je in alle EU-landen beschermd bent tegen bedrijven die jouw merknaam of logo proberen te misbruiken. Net als bij merkregistratie bij het BOIP is ook deze bescherming tien jaar geldig en kan deze steeds worden verlengd.
Internationale merkregistratie
Wil je je merk registreren bij een land dat buiten de Europese Unie ligt? Dan kun je terecht bij het Protocol van Madrid. Via het BOIP kun je een vraag indienen voor merkregistratie met internationale bescherming. Je aanvraag wordt vervolgens doorgestuurd naar het WIPO (World Intellectual Property Organization). Die maakt het mogelijk om je merk te registreren in meer dan 130 aangesloten landen.
Wil je je merk vast laten leggen in een land dat niet is aangesloten bij het Protocol van Madrid, zoals Zuid-Afrika, Hong Kong of Taiwan? Dan moet je je aanvraag voor merkregistratie indienen bij het nationale merkenbureau van dat land.
Maar hoe weet je of merkregistratie mogelijk is?
Hoe kun je controleren of een merk al geregistreerd staat? Dit kun je eenvoudig checken via het register van het BOIP. Kom je daar dezelfde, of een vergelijkbare naam tegen? Dan heeft iemand deze reeds vastgelegd. Maar dat wil niet zeggen dat merkregistratie niet mogelijk is. In sommige gevallen is het namelijk alsnog mogelijk om dezelfde naam te laten registreren. De grootste voorwaarde is namelijk dat een merknaam geen verwarring mag veroorzaken. Het kan dus goed zijn dat een naam twee keer voorkomt, maar actief zijn in verschillende branches. Ze zijn daarmee dermate goed te onderscheiden dat merkregistratie is toegestaan.
Houd er echter wel rekening mee dat anderen die een soortgelijke naam hebben bezwaar kunnen maken tegen jouw merkregistratie. En het kan je juridische problemen opleveren wanneer je toch een bekende naam probeert te registreren, ook al is het in een andere branche. Een unieke naam is dus de veiligste optie.
Wat kost merkregistratie?
De kosten voor merkregistratie zijn ten eerste afhankelijk van waar je je merk laat vastleggen. Zo is een registratie bij het BOIP goedkoper dan een registratie aanvraag bij WIPO. Echter zijn de kosten ook afhankelijk van de klasse waarin je je laat registreren. Dit is afhankelijk van de producten of diensten die je levert. Een fout in deze classificatie, of een fout in je algehele aanvraag, kan leiden tot een afwijzing. Het is daarom verstandig om een gespecialiseerd merkenbureau in te schakelen voor je aanvraag.